Камерън обеща референдум за ЕС до 2017 г.

8141

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че британският народ трябва "да каже своята дума" за Европа и обеща провеждането на референдум за принадлежността на Великобритания в ЕС, ако консерваторите спечелят изборите, предаде БГНЕС.

Премиерът каза още, че иска да предоговори отношенията на Великобритания с ЕС преди да поиска от хората да гласуват. Британският народ ще бъде изправен пред "много прост избор" - дали да приеме резултатите от преговорите или да напусне ЕС, посочи Камерън.

В дългоочакваната си реч премиерът обеща провеждането на референдум в началото на работата на следващия парламент - най-късно до края на 2017 г., ако консерваторите спечелят следващите парламентарни избори. Той заяви, че това ще бъде решение за "съдбата" на Великобритания и ако постигне нови отношения с ЕС, от които да е доволен, би водил кампания "с цялото си сърце и душа" за оставането на страната в съюза.

"Време е британският народ да каже своята дума. Време е да се реши европейският въпрос в британската политика. Казвам на британския народ: "Това ще бъде ваше решение", изтъкна Камерън. Той посочи, че "разочарованието" от ЕС е достигнало най-високата си точка за всички времена и допълни, че "просто моленето на британския народ да продължи да приема европейското устройство, по което нямаше особено голям избор", вероятно ще увеличи призивите за напускане на Великобритания на съюза.

"Поради това подкрепям референдум. Вярвам в изправянето пред този проблем - очертаването му, воденето на дебат, а не просто в надеждата, че трудното положение ще отмине", каза още Камерън. "В следващата си програма през 2015 г. Консервативната партия ще поиска мандат от британския народ за водене на преговори за ново устройство с европейските партньори в следващия парламент. И когато договорим новото устройство, ще дадем на британския народ референдум с много прост избор -  дали да останем или да напуснем ЕС въз основа на тези нови условия", заяви Камерън.

Той посочи, че провеждането на референдум за напускане или оставане няма да бъде фалшив избор, защото Европа е на път да се промени след кризата в еврозоната.

Британският премиер е сигурен, че страната му ще оцелее извън ЕС, но заяви, че тя трябва да помисли много внимателно какви ще са последиците от оттеглянето за просперитета и ролята й на международната сцена. "Някои казват, че бихме могли да станем като Норвегия или Швейцария с достъп до единния пазар, оставайки извън ЕС. Но дали това наистина ще бъде в наш интерес? Няма съмнение, че ние сме по-влиятелни в очите на Вашингтон, Пекин или Делхи, защото сме влиятелна страна в ЕС. Това е важно за способността ни да постигаме неща в света. Важно е в очите на САЩ и другите ни приятели в света. Поради това мнозина казват много ясно, че искат Великобритания да остане в ЕС", посочи премиерът. "Ако напуснем ЕС, това ще бъде еднопосочен билет, няма да има връщане", изтъкна Камерън. Той отхвърли твърденията, че е невъзможно да се постигнат нови отношения и допълни, че би предпочел всички държави членки на ЕС да се споразумеят за нов договор, но е готов и да търси преговори на едностранна основа.

Камерън посочи, че днес стотици милиони хора живеят свободно - от Балтийско до Адриатическо море, от Западните подстъпи до Егейско море. "И макар че не трябва да приемаме това за даденост, първата цел на ЕС да гарантира мира беше постигната и трябва да отдадем почит на всички държави членки на съюза и на НАТО, които позволиха това да се случи. Но днес основната цел на ЕС е различна - не да спечели мир, а да осигури просперитет", заяви британският премиер.

Той изтъкна, че никога не е искал Великобритания да се оттегли от света и че не е изолационист. "Аз искам не просто по-добра сделка за Великобритания. Искам по-добра сделка и за Европа. Така че говоря като британски премиер с позитивно виждане за бъдещето на ЕС. Бъдеще, в което Великобритания иска, трябва да иска, да играе ангажирана и активна роля", заяви Камерън.

Той посочи че днес Европа е изправена пред три основни предизвикателства. "Първо, проблемите в еврозоната водят до фундаментални промени на Стария континент. Второ, има криза в европейската конкурентноспособност на фона на излизането на преден план на други държави в света. И трето, има бездна между ЕС и неговите граждани, която нарасна драматично през последните години. Тя показва липсата на демократична отчетност и съгласие, което се усеща особено остро във Великобритания. Ако не се изправим пред тези предизвикателства, има опасност Европа да се провали и британският народ ще се насочи към излизане. Не искам това да се случи", категоричен е британският премиер.

Според него правомощията трябва да могат да се връщат към държавите членки, а не само да се отнемат от тях. "Страните са различни, те правят различни избори. Не можем да хармонизираме всичко. Например, не е нито правилно, нито необходимо да твърдим, че интегрирането в единния пазар или пълноправното членство в ЕС изискват работното време на лекарите в британските болници да се определя в Брюксел независимо от мнението на британските депутати и специалисти. По същия начин трябва да видим дали има баланс в много други области, в които ЕС е приел законодателство, включително околната среда, социалните въпроси и престъпността. Всичко трябва да бъде поставено на масата", изтъкна Камерън.

Предупреждения към Камерън да не тласка Великобритания към "изхода" на ЕС

Британският премиер Дейвид Камерън бе изправен пред нови предупреждения както от правителството, така и от опозицията, в навечерието на...

Речта на Камерън, произнесена в центъра на Лондон, беше гледана внимателно от другите европейски лидери, представителите на бизнеса и поддръжниците и критиците му в собствената му партия.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com