Камерън си изми ръцете: Следващият премиер да решава как и кога да стартира излизане от ЕС

1671
Камерън си изми ръцете: Следващият премиер да решава как и кога да стартира излизане от ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver

Следващият британски премиер, чието име ще е известно през септември, ще реши и ще предприеме необходимите стъпки за излизане на Великобритания от Европейския съюз, включително и стартиране на член 50 от Лисабонския договор. Това заяви настоящият британски премиер Дейвид Камерън по време на дебат в британския парламент, който беше излъчван на живо по Euronews.

Камерън разказа на британските депутати за вчерашното си посещение в Брюксел, на срещата на върха на ЕС, която продължи и днес без негово участие. По думите на британския министър-председател колегите му в ЕС са изразили тъга от резултата от вота на британците, но е преобладавало мнението, че сега трябва да се започне фактическата процедура по излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз. Тонът беше позитивен, подчерта Камерън.

На Острова правят любовно приложение само за противници на Brexit

Във Великобритания предстои да бъде разработено специално приложение за запознанства, което да свързва само двойки с евроинтеграционно ...

Британският премиер посочи и, че Лондон ще се съобрази с мнението на шотландския и ирландския първи министър за Brexit. Припомняме, че шотландският премиер Никола Стърджън вече открито се обяви срещу излизане на Великобритания от ЕС, като по време на днешното си посещение в Брюксел и в разговор с председателя на ЕП Мартин Шулц обяви, че Шотландия е решена да остане в ЕС. Ако тази позиция се запази, възможно е наесен Шотландия да направи референдум за излизане от Великобритания или да търси начин да наложи политическо вето при стартиране на процедурата по член 50 от Лисабонския договор от страна на Лондон.

Междувременно френският президент Франсоа Оланд нанесе нов удар по Лондон. Той предупреди Лондонското Сити, че няма как да остане световен център в клиринговата търговия с европейски деривати. Щом Великобритания не иска свободно движение на капитали, стоки, услуги и работна ръка, значи губи и предимствата, идващи с тези принципи, подчерта френският президент.

Какво ще означава това за Ситито - научете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа