Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Канада и ЕС с нови санкции срещу Русия

13 май 2014, 10:07 часа • 24687 прочитания

Премиерът на Канада Стивън Харпър обяви, че въвежда санкции по отношение на шестима граждани на Русия и шестима на Украйна. Това се казва в прессъобщение на канадското правителство, предаде БГНЕС.

"Съобщаваме за въвеждането на санкции срещу шестима граждани на Русия и шестима - на Украйна. Международната общност ще продължи да оказва натиск над Русия, докато тя не предприеме мерки за деескалация на напрежението", обясни той.

В "черния списък" на Канада попадат началникът на генералния щаб на въоръжените сили на Русия Валерий Герасимов, губернаторът на Севастопол Сергей Меняйло, министърът по кримските дела Олег Савелиев, депутатите от руската Дума Людмила Швецова и Сергей Неверов, командирът на отряд за самоотбрана от Славянск Игор Стрелков, кримският сенатор Олга Ковитиди, водача на "Луганска гвардия" Герман Прокопиев, ръководителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република Андрей Пургин, представител на ръководството на ДНР Денис Пушилин, представител на "Югоизточна армия" Валерий Болотов и водача на Народното опълчение на Донбас Сергей Циплаков.

Санкциите предвиждат замразяване на банковите активи и забрана за издаване на канадски визи за тези лица.

По-рано Европейският съюз добави 13 души към списъка със санкционираните. Сред тях са един от водещите съветници на президента Владимир Путин и командващия на руските парашутисти, които оглавиха окупацията на Крим.

За първи път Евросъюзът включи в черния списък и фирми. Замразяват се активите на газова и петролна компания от Крим.

Москва осъди остро новите санкции. Русия обяви, че те показват "неразбиране на украинския конфликт".

В декларация на руското външно министерство се казва, че Брюксел трябва да престане да вижда в значителна част от украинския народ "проруски сепаратисти" и да се откаже от антируската политика.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес