Кметът на Стреза: Трагедията с кабинковия лифт е можело да бъде избегната

1886
Кметът на Стреза: Трагедията с кабинковия лифт е можело да бъде избегната
Снимка: Getty Images/Guliver

"Тази кабина имаше проблеми от месец или месец и половина и за да се решат бяха извършени поне две технически интервенции". Това признава по време на разпит Габриеле Тадини - ръководител на службата, отговаряща за работата на въжената линия Мотароне, спряна от нощта на инцидента в Италия, при който загинаха 14 души, съобщава БГНЕС.

Признанията на Тадини са направени пред прокурора на Вербания, Олимпия Боси и прокурора Лора Карера, които координират разследванията, проведени от карабинерите. „Инженер Перокио категорично отрича да е разрешил използването на въжената линия с поставени „вилици“ и също така да е бил наясно с тази практика, която той определя като самоубийствена“. Адвокатът на оперативния директор на лифта Стреза - Мотароне, Андреа Да Прато след срещата коментира следното: "Никой оператор на въжени линии, повтори моят клиент, не би бил толкова луд да монтира кабина с деактивирана аварийна спирачка".

Витоша води по нарушения на строителни правила и експлоатация на кабинковите и въжени линии

Проверка на 120 кабинкови и открити въжени линии в цялата страна са направили Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и Държ...

Преломният момент настъпва почти призори, след нощ на интензивни и понякога дори напрегнати и драматични разпити. Три дни след трагедията на Мотароне, падането на кабинковия лифт, в който загинаха 14 души, включително две деца, бяха арестувани трима души. Това са Луиджи Нерини, 56-годишен от Бавено (Вербания), собственик на Ferrovie del Mottarone, директорът на бизнеса Енрико Перокио и шефът на службата Габриеле Тадини. Арестът е нареден от прокурора на Вербания Олимпия Боси, която заедно с прокурор Лора Карера координира разследванията на карабинерите, след анализ на катастрофиралата кабина и разпитите.

Срещу задържаните, за които прокурорът от Вербания ще поиска валидиране на ареста и предпазната мярка през следващите няколко часа, беше събрано онова, което прокурорът Олимпия Боси определя като „силно обстоятелствена рамка“. Анализът на доказателствата даде възможност да се установи, че „в катастрофиралата кабина е била с подправена аварийната спирачна система“. За следователите не е премахната „вилицата“, която е прибиращото устройство, което държи спирачните челюсти на разстояние, което трябва да блокира носещия кабел в случай на счупване на теглещия кабел. „Напълно осъзнато и целенасочено действие“, за „избягване на прекъсвания и запушвания на лифта“, който имал „аномалии“ още от възобновяването на експлоатацията.

Скоро може да има нови заподозрени в разследването. Разследващите оценяват позицията на други хора и с оглед на техническите съвети, които ще бъдат подредени под формата на неповторимата оценка. А искането за валидиране на ареста и ареста на прокуратурата на Вербания срещу тримата арестувани се очаква за утре, вероятно сутринта. "Това е било съзнателен пропуск". По този начин прокурорът Боси определя решението да се вкара вилката в аварийната спирачка на кабинковия лифт Мотароне, който катастрофира в неделя и причини смъртта на 14 души. Според обвинението, проблемът с решаването на проблемите на централата, която продължавала да спира, следователно е бил "умишлен избор" на тримата души, за които е назначен арест през нощта.

Втората „вилка“ - инструментът, който предотвратява пускането в експлоатация на аварийните спирачки на въжената линия Мотароне - е намерена сутринта в района на инцидента. Следователно разследването на трагедията на Стреза, за която вече бяха арестувани трима души, е обогатено с нов детайл. "Новината е нов удар. Този път знаем, че трагедията е можела да бъде избегната". По този начин кметът на Стреза, Марчела Северино, коментира развитието на разследването на инцидента в кабинковия лифт Мотароне. „Добрите и лошите са навсякъде, надявам се, че има много малко такива хора“, добавя кметът, която отиде в Торино, за да посети малкия Ейтан в болницата Той е единственото дете, оцеляло след трагедията.

Луиджи Нерини, Енрико Перокио и Габриеле Тадини, тримата, арестувани за инцидента с кабинковия лифт Мотароне, са в затвора във Вербания, в три различни килии поради противоепидемичните мерки. Според наученото тримата изглеждат объркани, но спокойни, сякаш още не са осъзнали какво се е случило. Върху въжената система Мотароне „са извършени две технически интервенции от компанията, която отговаря за поддръжката. Едната е на 3-ти май миналата, а другата по-рано“. И все пак, това не би "решило проблема" и затова беше решено да се "заобиколи проблема" с деактивирането на системата за аварийно спиране, обясни прокурорът на Република Вербания Олимпия Боси.

През уикендите и на празници пускат кабинковия лифт "Симеоново-Алеко"

За всички любители на планината. Кабинковият лифт "Симеоново-Алеко" започва работа тази събота (6 юни) и ще работи събота, неделя и в п...

"Ще бъдат извършени допълнителни проверки" на мястото на трагедията в Мотароне, за да се провери "дали случайно други части са загубени при удара". Това заяви прокурорът на Вербания Олимпия Боси, който координира разследването на инцидента, при който загинаха 14 души. "Ние не говорим за втора спирачка - обяснява той - това са тези вилици, които са съставени от две части. Струва ми се трудно нещо да е изчезнало, защото е направено много прецизно събиране, но не мога да изключа, че е в гората".

"Вярвам, че заводът, който се управлява от компанията, има множество служители. Ще проверим дали персоналът също е знаел, което не означава, че това е било тяхно решение" да напуснат разклонението, което е попречило на аварийната спирачка да заработи. Това заяви прокурорът на Република Вербания Олимпия Боси, връщайки се към спирките, извършени през нощта при разследването на трагедията с Мотароне.

Разследванията не са приключили. И не само защото с намесата на техниците ще е необходимо да се потвърди това, което се появи при първите разследвания. Всъщност прокурорът от Вербания възнамерява да „оцени всяка позиция на други хора“.

Към момента няма данни за пострадали българи в инцидента. Припомняме, че на 23-ти май падна кабинка от лифт, превозващ туристи от Стреза край Лаго Маджоре до връх Мотароне, на надморска височина над 1400 метра. Кадри от противопожарната служба показват отломки от кабинката в гориста местност.

Още за случилото се може да прочетете ТУК: Смъртоносен инцидент с лифт в Италия

Протест на Банско с искане за втори кабинков лифт

Около 1000 души от Банско блокираха в 16:18 часа ГП Е 79 край Симитли. Те настояват за втора кабинкова линия край Банско, предаде БГНЕ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

След данни за дронове: Гори химически завод в Русия, където се прави ракетно гориво (СНИМКА)

Пораженията след украинския удар в Джанкой, Крим: Ценна руска техника е аут, официални украински данни

Хвърлят ги директно в Ада: Руските миротворци от Карабах вероятно ще бъдат изпратени в Украйна

Председателят на ЕЦБ засега не иска руските активи да отидат в помощ на Украйна

Борел: Да извадим нашите системи Patriot и да ги пратим на Украйна

Украйна скоро ще получи нова ПВО система IRIS-T: Потвърждение от Германия

Германски милиардер инсценира смъртта си и избяга в Москва при младата си любовница? (СНИМКИ)

Шмигал предупреди за възможна Трета световна война

Продажбите на нови автомобили в ЕС се сринаха до 16-месечно дъно

В руските училища отпадат книгите за сталинските репресии, с какво ги заменят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа