Кметът на Венеция подаде оставка

13369
Кметът на Венеция подаде оставка
Снимка: Getty Images/Guliver

 

Кметът на Венеция Джорджо Орсони подаде оставка заради разследването за корупция около поръчката за водната бариера, която да спаси града от повишение на нивото на водата.

Градоначалникът се оттегли един ден след като бе пуснат от домашен арест. Той получи присъда от 4 месеца домашен арест в съдебно споразумение за възползване от незаконно партийно финансиране по време на неговата предизборна кампания през 2010 г. Орсони бе арестуван заедно с 9 други политици и бизнесмени като част от корупционно разследване срещу 100 души, включително пенсиониран топ генерал в полицията, информира БГНЕС.

Във Венеция гласуват символично за отделяне от Италия

Във Венеция и заобикалящата я област започна гласуване за отделяне от Италия. Социологически изследвания показват, че две трети от ...

Прокурорите обвиниха кмета, че се е възползвал от финансиране, свързано с присвояване на публични средства за проекта. Изграждането на водната бариера започна през 2003 г., но търпи многократни отлагания. Очаква се строежът да бъде завършен през 2016 г.

Полицията е проследила подкупи в размер на около 20 милиона евро от предприемачи за проекта "Мойсей". Парите са прехвърляни в чужди банкови сметки, използвани за финансиране на политическата партия на кмета.

Орсони признава, че е приел част от финансите, но заяви, че Демократическата партия (ДП) го е посъветвала да постъпи по този начин, както са постъпвали и други кметове преди него. Ръководството на партията го изостави, а той ги обвини за напускането на поста си след близо 4-годишно управление.

"Това, което най-много ме огорчава, е неприемливото поведение на (ДП), съмнителният начин, по който те се отнесоха с този проблем", каза Орсони пред италианските медии. Дебора Серачиани, заместник-председател на ДП, и регионалният партиен секретар Роджър Менек направиха съвместно изявление, в което казват, че "съжаляват Джорджо Орсони от човешка гледна точка…, но са стигнали до убеждението, че условията той да продължи да управлява Венеция като кмет вече не съществуват".

Венеция влиза в списък на застрашените културни обекти

Световният фонд за защита на паметниците (World Monuments Fund) обяви, че ще включи Венеция към World Monuments Watch-2014 - списък на ...

Оставката на Орсони ще влезе в сила след 20 дни, информира АФП.

Това е последният скандал около проектите за благоустройството на Италия. Подобни разследвания имаше и за строежа на международния панаир в Милано Milan Expo 2015, строежите след земетресението в Акуила и подготовката за срещата на Г-8 през 2009 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа