Кодзияс: Църквата да не се меси в политиката

1180
Кодзияс: Църквата да не се меси в политиката

Вечерта на 4 юни в програмата на ЕРТ "На следващия ден" министърът на външните работи на Гърция Никос Кодзияс взе отношение по въпроса за името на Македония и позицията на гръцката православна църква (ГПЦ) за преговорите и името на Македонската православна църква- Охридска архиепископия (МПЦ-ОА).

"В християнската вяра има фраза, която е родена от православието, и обновена от католицизма. "Кесаревото кесарю, Божието Богу". ГПЦ в решението на Светия Синод за участие на предишните митинги казва, че ще участва, защото от това как ще се развиват нашите преговори зависи и името на църквата в тази страна, а аз тогава отговорих, че съжалявам, че църквата знае", каза външният министър.

"И какво знае ГПЦ? Че се водят преговори между църквата в Скопие и Вселенската патриаршия, нещо, което Светият Синод трябваше да уважава. Тези преговори траят една година, те са в процес на развитие през януари и февруари и те го знаят ", добави Кодзияс.

И втората среща между Димитров и Кодзияс в Ню Йорк е без ясен резултат

Все още няма окончателно решение на спора за името между Македония и Гърция, но двете страни са решени да продължат да работят, докато ...

На друго място министърът подчертава: "Защото преди всичко е" Кесаревото кесарю, а Божието Богу ", тях (ГПЦ) не ги засяга името. Като граждани ги засяга, но като институция не е техен въпрос и ако се бъркат в политиката, след това да не се бунтуват, ако политиката се намесва в църквата - нещо, което аз не искам. Също така не е тяхна работа това дали ще се признае тяхната автокефалност или каквото и да било друго, защото това е въпрос на Вселенския патриарх, а не на Светия Синод на Гръцката православна църква, това не е техен проблем. И на трето място, ако въпросът стигне до решение – а натам върви - е добре да не се намесват и да го оставят да се урежда; би било още по-добре да подкрепят това решение. "

За позицията на архиепископ Йероним Кодзияс отбеляза: "Архиепископ Йероним има мъдрост, кротост и смирение, за да се справи с този въпрос и мисля, че самият той дълбоко в себе си, в своята християнска вяра, е стигнал до извода, че това, което прави Вселенската патриаршия по отношение на въпроса за Църквата в Скопие, е добре."

"Какво прави Вселенската патриаршия? Те обсъждат признаването на църквата в Скопие под името Охридската архиепископия. Както знаете, тази църква е наречена Охридската архиепископия в продължение на векове и в някои периоди – и на Велика България. Велика България днес няма място в тази юрисдикция, но наименоването на MПЦ като Охридска архиепископия трябва да бъде приветствано ", добави външният министър.

И накрая Кодзияс подчерта, че "хората в Скопие трябва да бъдат възнаградени за мислене, заради смелостта им да възстановят традиционното си име. Да бъде приветстван и подкрепен патриарх Вартоломей, който допринася за решаването на проблем, засягащ църквата, и да бъде поздравено политическото ръководство и нашата външна политика, която когато и да стане дума или от нея бъде поискано, помага по този въпрос. Затова не разбирам защо това не се взема предвид".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа