Кога Украйна ще рухне: Оценки и предупреждения от САЩ (ВИДЕО)

10467
Кога Украйна ще рухне: Оценки и предупреждения от САЩ (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

До пролетта Украйна ще е изправена пред катастрофален недостиг на артилерийски снаряди и ракети за ПВО, който може ефективно да обърне хода на войната и да даде значително предимство на режима на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. Краят на месец март, 2024 година ще бъде решителното време за украинската армия, ако Конгресът в САЩ така и не приеме нов пакет помощ за Украйна – това пише ABC в свой материал, базирайки се на информация от свои източници в американската администрация: Няма пари за Киев: Конгресмените в САЩ решиха да почиват, докато Украйна се мъчи на фронта

"Целите, които в момента Украйна опазва от руските бомбардировки – няма да може да ги опази всичките колкото повече тече времето без помощ, ако няма с какво да зареждат ПВО. А ако Русия има пълно превъзходство в небето, това ще промени изцяло нещата на бойното поле", коментира неназован служител от Пентагона. А негов украински колега добави красноречиво: "Основната ни цел е да сдържаме руската военна авиация. Ако не можем, време е да събираме багажа".

Освен всичко друго, на дневен ред е и, че Украйна няма да има достатъчно пари да опазва F-16, които се очаква да получи тази година. Досега САЩ са дали военна помощ за 44 млрд. долара на Украйна (отделно е хуманитарната и финансовата). В новия пакет, приет от Сената, но не и от Камарата на представителите, предвидената военна помощ е малко над 48 млрд. долара: Сенатът на САЩ одобри 60 млрд. долара помощ за Украйна, предстои по-трудното

Военните жертви във войната в Украйна

Пред американската телевизия Fox News, която е основно информационно оръжие на Републиканската партия, украинският президент Володимир Зеленски заяви, че към момента съотношението на военните жертви е 5:1 в полза на Украйна – за да убият един украински войник, руснаците жертват петима свои. "Това е приблизителна статистика", уточни Зеленски в интервюто за FOX, но въпреки това, на база тези думи и актуалната статистика на украинския генщаб за убити над 407 000 руски войници, телевизията изчисли, че убитите украински войници са около 80 000 – 100 000 души тоест 20% от населението на Атланта.

Зеленски поиска помощ с оръжия за Украйна, но уточни – ще оцелеем и без нея, само че не всички. "Путин никога няма да спре – ще прегази и Източна Европа, ако не бъде спрян", каза украинският президент.

На този фон, руският опозиционен телеграм канал ASTRA съобщи за 8-ми случай, в който руската военна авиация изпуска умна бомба на руска територия. Този път – в село Солоти, а случаят е от 18 февруари. Става въпрос за авиационна управляема бомба ФАБ-250, като са евакуирани 150 души. Инцидентът непряко се потвърждава от губернатора на Белгородска област Вячеслав Гладков, който писа в своя канал в Телеграм: "В окръг Валуйки, в село Солоти, беше намерен и унищожен "обект с експлозив" от инженерна група на руското военно министерство. Няма щети и последствия".

Друга интересна новина - руски военен блогър набира дарения за закупуване на терминали на Starlink. От публикацията се разбира и цената на един терминал, според руснака - 1900 паунда, което включва и шестмесечен абонамент: Украинското разузнаване разкри откъде точно Русия купува Starlink (ВИДЕО)

Войната в Украйна: Развитие на военните действия

Съгласно сутрешната сводка на украинския генщаб, има рязко увеличение на интензивността на бойните действия. За денонощие украинците са регистрирали 101 бойни сблъсъка, тоест около 66% увеличение на дневна база.

Най-горещото направление е направлението "Маринка" (Григоровка, Новомихайловка и Победа) – цели 43 отбити руски пехотни атаки. Генщабът изрично посочва като основни бойни полета районите при Новомихайловка (югозападно предградие на град Донецк, Авдеевка е северозападно) и село Победа. Победа беше превзета от руснаците преди 2 дни, но украинците са заели позиции на висок терен в западните покрайнини на селото и спират руската армия – това беше коментирано от руски военни блогъри, а един от най-популярните в лицето на Семьон Пегов още през 2022 година беше отбелязал тази особеност на терена при Победа. Сега Пегов пише в обзора си, че руснаците напредват от Победа към Новомихайловка и застрашават украинските сили там с обкръжение: Руската армия превзе нова важна точка в битката за Донецка област (ВИДЕО)

При Авдеевка също остава напрегнато – 10 отбити руски пехотни атаки, като явно руските сили леко са напреднали, защото украинският генщаб вече съобщава за боеве до Орловка тоест от север на Ласточкино, което сега е основната позиция на украинската армия в района (КАРТА). Има видеокадри, които показват ситуацията в коксохимичния завод северозападно от Авдеевка и че вече има напредък на руски части западно от там, тоест към Орловка.

Популярният руски военен телеграм канал "Рибар" в своя обзор говори за навлизане на руски войници в Северно (на 5-6 километра запад-югозапад от Авдеевка) – няма обаче все още геолокализирани видеоматериали. Има и руски твърдения, че 40% от Първомайско са превзети (на 11 километра югозападно от Авдеевка).

(КАРТА) Извън този участък на фронта – при град Донецк, рязко вдигане на интензивността на боевете има при Бахмут и в Лиманското направление. При Бахмут основна точка на боеве е Ивановско – на 5-6 километра запад-югозапад от самия град, като "Рибар" (а и други руски военни телеграм канали) говори вече за боеве в източната част на самото село. И там обаче има позиции около селото на висок терен, което много затруднява цялостното му превземане. Семьон Пегов пък казва, че въпреки руските атаки, ситуацията още не се е променила значително. Общо украинският генщаб отчита 16 отбити атаки при Бахмут за последните 24 часа:

За Лиманското направление погледът е при Терно и Ямполовка, на 15-тина километра западно от Кремена. Там са отбити 14 руски пехотни атаки – няма никакви руски хвалби за решителен пробив, а повече за най-северната част на фронта научете тук: Руската офанзива към Купянск и Лиман: Стратегии, цели и защо този път може да има успех

Продължават периодичните твърдения на руски военни блогъри за напредък по фронта при Работино и Върбово (по направлението Орехов – Токмак – Мелитопол, в Запорожка област). Ясно е обаче, че в този район има много окопни позиции и всъщност дотук няма никакъв значим руски успех:

ОЩЕ: Русия директно си призна, че изкоренява украинците от окупирани земи (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик, след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Как ще се развие войната: Украйна иска Patriot, но засега Гърция и Испания не дават

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа