Кои са убитите досега шестима руски генерали в Украйна

10031
Кои са убитите досега шестима руски генерали в Украйна
Снимка: iStock

Русия загуби няколко свои генерали във войната в Украйна. Само за смъртта на един от тях руските власти признаха официално, за останалите съобщиха украинските власти.

Кои са генералите, които Русия загуби:

Андрей Суховецки - смъртта му е потвърдена и от двете страни. Длъжност - заместник-командващ на 41-ва общовойскова армия на Централен военен окръг (Новосибирск) - генерал-майор. Съобщение за смъртта - 3 март. Възраст - 47 години.

От 1991 година служи в руската армия. Воювал е в Абхазия в 1995-1998 година, Втората чеченска война през 1999-2000 година, където е командващ на полк, Сирия през 2018 и 2019 година. Има редица награди и медал за храброст. По непотвърдена информация има и награда за окупирането на Крим. Вероятно след работата му в Сирия през 2020 става генерал-майор. Оставя две големи дъщери и малолетен син, пише Украинская правда.

Виталий Герасимов - убит по данни на украинското разузнаване, без коментар от руска страна. Длъжност: 41-ва общовойскова армия на Централен военен окръг (Новосибирск) - генерал-майор. Възраст: 44 години. Съобщение за смъртта - 7 март. 

За него има малко публична информация. Женен е с един син. Роден през 1977 г. в Казан. Завършва местния филиал на Челябинския танков институт и общовоенната академия на въоръжените сили на Руската федерация.

В една от справките пише, че е "преминал всички стъпала на длъжностната стълбица от командир на танков взвод до командир на мотострелкова бригада".

През 2013-2014 година командва 15-та отделна  мотострелкова бригада на Централния военен окръг, базиран в Самарска област, обозначена като "миротворческа". Тази бригада се отличава при нападението в Грузия. Украинските власти установяват участието на бойците й в окупирането на Крим и части от Донбас.

През 2016 година Путин му дава званието генерал-майора. Загива под Харков. 

Андрей Колесников  - убит по данни на Украйна, руската страна не е коментирала. Длъжност: командващ 29 общовойскова армия на Източния военен окръг, град Чита; генерал-майор. Възраст: 45 години. Съобщение за смъртта: 11 март. Роден във Воронеж, на 300 км от границата с Украйна. Учил заедно с Виталий Герасимов в Челябинския танков институт. 

В продължение на много години служи в танковите войски на различни длъжности. Вероятно е участвал във войната в Южна Осетия. През 2017 година получава званието генерал-майор.

През ноември 2021 година е назначен за командващ армията на Източния военен окръг. Участва в подготовката на общите учения на Русия и Беларус  "Восток-2022". 

Андрей Мордичев - убит по данни на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, руската страна не е коментирала. Длъжност: командващ 8-ма общовойскова армия На Южен военен окръг, гр. Новочеркаск; генерал-лейтенант. Съобщение за смъртта: 18 март. Възраст: 46 години. 

За Мордичев не е известно много. Пагоните на висш офицер получава през 2013 година, мястото му на служба през това време не е известно. Има много награди, вкл. и орден "За награда през Отечеството" и медал на Суворов.

Командвал е танкова бригада, после мотоскрелкова, отличила се във войната в Чечня и Абхазия, но не по времето на Мордичев.

Бил е командир на армейски корпус. През 2018 г. става първи заместник на командващия на 41-ва общовойскова армия. 

Магомед Тушаев - убит по данни на МО на Украйна, руската страна опровергава. Длъжност: командир на "частната гвардия на Кадиров" - генерал-майор. Възраст: 36 години, съобщение за смъртта - 26 февруари.

Кадиров отрича съобщенията за смъртта му и публикува снимка с Тушаев, за която твърди, че е направена след вестта за кончината му. 

Тушаев е един от най-важните бойци за Чечня. Той е командвла 141-ти полк, това е бившият батальон "Север", подчинен на  МВР на Русия. Съставен е от бойци, които са работили за Кадиров-старши. Това е елитно подразделение, управлявано от обкръжението на Рамзан Кадиров, счита се за частната гвардия на главатаря на Чечня. 

Тушаев е най-младият в списъка от висши офицери на Русия, убити във войната на Украйна. Още на 22 година влиза във военното дело. Служи само във вътрешните войски. 

Руският военен министър Сергей Шойгу изчезна мистериозно

Руският военен министър Сергей Шойгу е изчезнал. Според източник, запознат със ситуацията, министърът е болен. Познат на Шойгу р...

Олег Митяев - убит по данни на полк "Азов" и президента на Украйна Володимир Зеленски, руската страна не коментира. Длъжност: не е известна, вероятно командир на 150-та мотострелкова дивизия (Ростовска област); генерал-майор. Съобщение за смъртта: 15 март.

Вероятна възраст - 48 години. Митяев е родом от Оренбург. Служи в армията от 1991 година, по-голямата част от времето е на различни ръководни длъжности във въздушно-десантните войски. Има информация, че през 2015 година под фалшива самоличност е бил в Донбас, за да ръководи руско формирование. През същата година е награден с медал "За заслуги към Отечеството" първа степен. Тя се дава за участие в бойни действия. През 2016 година получава званието генерал-майор и е изпратен да ръководи военна база в Таджикистан.

Митяев успява да се отличи в Сирия, но е ясно дали е воювал или командвал там.

Някои руски загуби в Украйна са по-големи от тези в Афганистан, твърди Украйна (ВИДЕО)

С какво се обяснява смъртта на толкова руски генерали само за месец война в Украйна?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Борба за кокала: Новото правителство на Путин

Обвиниха известен френски драматург в изнасилване

Путин полага клетва: Кои европейски държави все пак ще изпратят пратеници?

Провалил се в Украйна и руган от Кадиров генерал ще води Русия срещу НАТО

Сателитни снимки: Русия вече не използва Кримския мост за снабдяване на войските си в Украйна

Руски танк стреля по руска щурмова група: Настъплението в Украйна се забавя (ВИДЕО)

Хакерски пробив в британското Министерство на отбраната

Журналист: Грузия е на кръстопът - към Русия или към Европа

Ново оръжие за Украйна в морето: Русия унищожи едно с хеликоптер (ВИДЕО)

Рев и сълзи: Руски Су-34 и пилотите му останаха завинаги в Украйна, твърди руски източник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа

Пожелания за Гергьовден
Пожелания за Гергьовден

Всеки познава поне един човек с името Георги или Гергана, които празнуват имен ден на 6 май - ето кои са най-хубавите пожелания за Гергьовден. Най-хубавите...