Кой е безопасният маршрут да се приберете в България?

22660
Кой е безопасният маршрут да се приберете в България?
Снимка: iStock

Има българи, които в момента тръгват от Германия, Испания и Франция. През Австрия, Унгария, Румъния - това е отвореният в момента коридор, през който българите могат да се приберат в България. Това каза пред btv Петко Дойков, зам.-министър на външните работи.

От вчера вечерта 21 ч. българско време и Румъния е с нови мерки – всички който пристигат от страни с над 500 болни от коронавирус, минават през 14 дневна карантина, въпреки това страната е част от коридора, по който българи все още могат да се прибират у нас, посочи зам.-министърът.

Българите се информират и положително оценяват мерките срещу коронавируса

Силно завишено търсене на информация, умерено притеснение от ситуацията в страната и положителна оценка за адекватността на предприеман...

Нови ограничения по границите на Европа и Азия от Външно министерство.

Работим с транспортно министерство, 25 тира бяха отблокирани от италианско – словенската граница – през Хърватия и Сърбия ще се завърнат в България. Отвореният пункт със сръбските ни съседи е Калотина. Продължаваме работата. Неприятното е, че от вчера Сърбия също е с извънредни мерки и ограничено движение, но с нашето съдействие се осигурява транзитното им преминаване, подчерта той. Съобщението на външно министерство гласи: "Първите 25 български тира, блокирани на италианско-словенската граница при ГКПП Нова Горица, тръгнаха с конвой към България. Българското правителство и задграничните ни представителства в Белград, Загреб, Любляна и Милано работят в постоянна координация за безпрепятственото завръщане на нашите сънародници. Това е първият конвой с български тирове, в следващите часове се очаква да бъдат извозени тежкотоварни камиони и от ГКПП Сежана – Фернети."

Мароко затваря своите граници в момента, каза още той. Имаме информация за български гражданин в Сингапур с коронавирус. Той в бил във Франция и след това се е прибрал, обадил се е на властите и е под карантина. Той си остава в Сингапур, там живее и няма да се прибира, обясни Петко Дойков.

От външно министерство съветват българите да ограничат пътуванията си, независимо къде се намират, да се опитат да не пътуват извън и за България. Ако са в чужбина - да спазват препоръките на местни власти. Ако все пак са на път да се съобразяват с местните забрани и ограничения. Да търсят контакт с българските власти по места.

Кратко и ясно за коронавируса: Време е да слушаме, чуваме и оцеляваме!

Предстоят ни времена на изпитания, ще се загубят човешки животи! С тези думи ръководителят на Националния кризисен щаб за борба с корон...

Усилията на външно министерство са насочени в две линии – оказване на съдействие и следене на актуалната информация и въвеждане на мерки от други държави, подчерта заместник-министърът. Ситуацията по границите се мени непрестанно, затова трябва да се следи актуалната информация. На страницата на външно министерство има таблица, в която е отразена последната актуална информация за 140 държави.

Актуална информация за разпространението на коронавируса у нас и по света

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Politico: Ако не е пак Урсула фон дер Лайен, кой може да е следващият шеф на ЕК?

Песков: Ракетите ATACMS няма да помогнат на Украйна, само ще й донесат още повече проблеми

Лукашенко: Рискът от инцидент по украинско-беларуската граница е доста висок

Bloomberg: Макрон иска да свали Фон дер Лайен от ръководния пост в ЕК

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна, тя може да умре

Заради помощта от САЩ: Захарова сравни Украйна с Афганистан

NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа