Кой ще наследи Лиз Тръс? Дочака ли Сунак мига си, или Джонсън ще се завърне

1796
Кой ще наследи Лиз Тръс? Дочака ли Сунак мига си, или Джонсън ще се завърне
Снимка: Getty Images

Лиз Тръс стана премиерът на Обединеното кралство, който е прекарал на поста най-малко дни в цялата история - 45. В четвъртък тя обяви, че ще подаде оставка, което означава, че предстоят нови избори за лидер на Консервативната партия и съответно - за министър-председател.

Очаква се надпреварата за това кой ще е неѝн наследник, да приключи до края на следващата седмица. Бъдещите кандидати се нуждаят от поне 100 номинации от депутатите на торите, за да бъдат включени в битката. Това означава, че не повече от трима от тях ще могат да се кандидатират, тъй като законодателите на консерваторите са 357.

Вероятно ще има двама кандидати или дори един, който ще стане лидер без гласуване от членовете на партията, коментира BBC. Все още никой не е потвърдил, че ще се кандидатира, но ето някои от потенциалните наследници на Тръс:

Риши Сунак

Това е фаворитът на букмейкърите, които му дават 50% шанс да е следващият лидер на торите - по данни на Oddschecker към 20 октомври.

Риши Сунак се кандидатира за лидер на мястото на Борис Джонсън по-рано това лято и стигна до финалния етап заедно с Тръс, след като получи най-голяма подкрепа от депутатите от Консервативната партия. По време на кампанията си той предупреди, че данъчните планове на съперника му ще навредят на икономиката, но посланието му не успя да се хареса на всички членове на партията и той загуби с 21 000 гласа. В крайна сметка се оказа, че е бил прав за данъчната политика на Лиз Тръс и на уволнения от нея канцлер Куази Куартенг.

Сунак стана депутат едва през 2015 г. от избирателния район Ричмънд в Северен Йоркшир. Малцина извън Уестминстър бяха чували за него, но до февруари 2020 г. той беше канцлер на хазната. Бързо му се наложи да се справи с пандемията от коронавирус и да похарчи огромни суми, за да поддържа икономиката "над водата" по време на локдауна. Това не беше лесно за човек, който се смяташе за консерватор, прилагащ ниски данъци и разходи и принадлежащ към крилото на Тачър в партията. Но всички ходове, които предприе, увеличиха популярността му, пише BBC.

Репутацията му беше накърнена след спор за данъчните дела на съпругата му, а скоро след това Сунак получи глоба за нарушаване на правилата на локдауна.

Депутатът от Консервативната партия Анджела Ричардсън вече обеща подкрепата си за него: "Мнението ми за неговата пригодност като лидер не се е променило. Ако не друго, то последните шест седмици очертаха това още по-ясно".

Пени Мордонт

По-рано тази седмица лидерът на Камарата на общините опита от вкуса на това да си министър-председател, когато заместваше Лиз Тръс по време на спешен въпрос в парламента. Мордонт получи добри отзиви за увереното си представяне в парламентарната зала и може би ще се опита да стане лидер на торите. Нейният шанс, според същите данни, е 31%.

Тя участва в последната надпревара - за наследник на Джонсън, и получи силна подкрепа от колегите си депутати, но не успя да стигне до финалния етап с двама участници.

След като подкрепи Лиз Тръс, Мордонт беше назначена за лидер на Камарата на общините и лорд-председател на Тайния съвет.

През 2019 г. Мордонт влезе в историята, като стана първата жена министър на отбраната на Обединеното кралство - съвсем естествена позиция за военноморския резервист, която вече беше служила като министър на въоръжените сили при Дейвид Камерън.

До момента 49-годишната Мордаонт е получила подкрепата поне на няколко депутати - Джон Ламонт, Мария Милър, Боб Сили и Деймиън Колинс.

Борис Джонсън

Още вчера "Таймс" съобщи, че бившият премиер ще се включи в надпреварата и ще опита отново да заеме лидерската позиция при торите, след като я загуби през лятото. Oddschecker оценяват шансовете му на 18%.

През юли Джонсън беше принуден да обяви оставката си след масов бунт на министри и депутати. Тя дойде след месеци на скандали около локдаун-партитата на "Даунинг стрийт". Около него имаше и други противоречия, включително назначаването на Крис Пинчър за зам.-главен секретар на Камарата на общините, въпреки че Джонсън е бил запознат с официална жалба за "неподходящо поведение" на депутата.

Депутатът от Юксбридж е изправен пред разследване от Комисията по привилегиите дали е възпрепятствал работата на Камарата на общините, като е казал на депутатите, че правилата на локдауна са били спазени на "Даунинг стрийт" 10. Впоследствие той и други лица бяха глобени за нарушения на правилата относно COVID-19.

Въпреки това Джонсън все още има съюзници както в парламента, така и в партията като цяло. Дългогодишната му поддръжничка Надин Дорис твърди, че той трябва да се завърне, тъй като е получил мандат от британската общественост на изборите през 2019 г.

Други депутати, които вече се обявиха в подкрепа на завръщането на Джонсън, са Пол Бристоу, Брендън Кларк-Смит, Андреа Дженкинс, Майкъл Фабрикънт.

Бен Уолъс

Медведев злорадства за оставката на Тръс, Мъск го пита как вървят нещата при Бахмут

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация и бивш руски президент Дмитрий Медведев иронизира вчерашната оставк...

Докато много от водещите тори са разделени, министърът на отбраната е смятан от колегите си депутати за сигурен партньор. Уолъс привлече все по-голямо внимание след нахлуването на Русия в Украйна, тъй като Обединеното кралство взе ранно решение да подкрепи Киев с оръжия и обучение.

Въпреки противопоставянето си на "Брекзит", Бен Уолъс беше ключов поддръжник на Борис Джонсън и бе възнаграден с пост в кабинета през 2019 г.

Преди да стане политик, той служи като войник в Германия, Кипър, Белиз и Северна Ирландия, където осуетява опит на Ирланската републиканска армия (ИРА) да извърши бомбено нападение срещу британски войници.

След като Джонсън се оттегли от поста си, се появиха предложения Уолъс да се кандидатира - особено след като бе начело в анкетите, провеждани от уебсайта на Консервативната партия. Той обаче предпочете да подкрепи Лиз Тръс, описвайки я като "автентична". Сега обаче букмейкърите не му дават много шансове (около 8%).

Кеми Баденоч

Борис Джонсън отново е кандидат за лидер на Консерваторите

Очаква се бившият британски премиер Борис Джонсън да се включи в надпреварата за лидер на Консервативната партия. Той ще се кандид...

42-годишната Кеми Баденоч беше изненадващият пробив в последната надпревара за лидерския пост и въпреки че не спечели, състезанието спомогна за значителното ѝ популяризиране. Въпреки че е сравнително млад министър, тя спечели подкрепата на старшия консерватор Майкъл Гоув и привлече вниманието с нападките си срещу така наречената "woke" култура.

Родена в Уимбълдън, Южен Лондон, тя израства в САЩ и Нигерия, където майка ѝ изнася лекции като професор по психология. Преди да влезе в парламента, където представлява Сафрон Уолдън, тя работи за частната банка Coutts и списание The Spectator.

В момента Баденоч е министър на международната търговия на Великобритания.

Суела Брейвърман

Вътрешният министър на Великобритания напусна правителството

Британски министър на вътрешните работи Суела Брейвърман напусна правителството на Лиз Тръс, съобщиха британските медии. Този ход още п...

Брейвърман бе назначена за главен прокурор на Англия и Уелс и генерален адвокат на Северна Ирландия от Борис Джонсън при преструктурирането на кабинета през февруари 2020 г. Заемаше поста до 2021 г. Тя автоматично стана и съветник на кралицата при назначаването си, без да се взема предвид степента на опита ѝ като адвокат.

После 42-годишната Брейвърман беше вътрешен министър, но напусна правителството на Лиз Тръс вчера. Макар че оставката ѝ привидно беше свързана с нарушение на сигурността на данните, гневното ѝ писмо намекваше за разногласия с Тръс по отношение на имиграцията.

Суела Брейвърман се опита да се хареса на дясното крило на партията си по социалните въпроси, като заяви, че е нейна "мечта" да започне да превозва мигранти в Руанда.

Бившият адвокат е привърженик на "Брекзит". Тя се кандидатира в последната надпревара за лидер на партията след оставката на Джонсън, но отпадна на втория тур.

Родителите ѝ емигрират в Обединеното кралство през 60-те години на миналия век от Кения и Мавриций и двамата прекарват известно време в местната политика - майка ѝ е съветник в продължение на 16 години.

Снимки: Getty Images

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com