Премиерът на Великобритания подаде оставка

5928
Премиерът на Великобритания подаде оставка
Снимка: Getty images

Лиз Тръс подаде оставка като министър-председател само шест седмици след като зае поста, предаде Би Би Си, излъчвайки на живо речта ѝ.

Лиз Тръс пое поста на 6 септември 2022 г. на мястото на Борис Джонсън след като победи Риши Сунак в избора на лидер на Консервативната партия и се срещна с кралицата в Балморал. Тръс обяви, че се оттегля и като лидер на Консервативната партия, но остава премиер на Великобритания до избирането на неин наследник.

„Встъпих в длъжност във време на голяма икономическа и международна нестабилност. Признавам, че предвид ситуацията не мога да изпълня мандата, с който бях избрана от Консервативната партия“, каза тя, добавяйки, че в рамките на следващата седмица ще има избори за нов лидер.

Оставката направи Лиз Тръс най-кратко служилият министър-председател в историята на Обединеното кралство - едва 45 дни.  

ОЩЕ: Шолц: Германия реши проблема си със зависимостта от руския газ 

Лидерът на опозиционните лейбъристи Киър Стармър призова за спешни избори, като заяви: "След 12 години провал на торите, британците заслужават много повече. През последните няколко години торите определиха рекордно високи данъци, разрушиха институциите ни и създадоха криза на жизнения стандарт. Сега те сринаха икономиката толкова силно, че хората са изправени пред 500 паунда месечно допълнително по ипотеките си. Щетите, които нанесоха, ще се поправят с години. Всяка от тези кризи е дело на Даунинг стрийт, но е платена от британската общественост. Всяка от тях остави страната ни по-слаба и в по-лошо положение. Торите не могат да отговорят на последния си провал, като отново просто щракнат с пръсти и разместят хората по върховете без съгласието на британския народ. Те нямат мандат да подлагат страната на поредния експеримент. Великобритания не е тяхно лично владение, което да управляват както си искат. Британската общественост заслужава да се произнесе по бъдещето на страната. Имаме нужда от общи избори - сега“.

Консерватори обмислят как да отстранят британския премиер Лиз Тръс

Във Великобритания високопоставени консерватори ще проведат разговори за организиране на "спасителна мисия" за тяхната партия, която мо...

Времето, през което Тръс заемаше поста, беше доминирано от хаоса на пазара, предизвикан от минибюджета, обявен от бившия канцлер Куази Куартенг през септември. Въпреки уволнението на Куартенг миналата седмица и отмяната на почти всички предложени нефинансирани намаления на данъците, министър-председателят продължи да бъде под натиск. Някои депутати от торите публично я призоваха да подаде оставка, а много други направо заявиха, че времето ѝ е изтекло.

Макар че правилата на Консервативната партия предотвратяват подаване на оставка през първите 12 месеца от мандата на новия лидер, беше съобщено, че значителен брой депутати са писали до сър Греъм Брейди, председател на Комитет 1922, за да дадат ясно да се разбере, че са загубили доверие в премиера.

В понеделник новият канцлер Джереми Хънт обяви, че правителството ще съкрати гаранцията за цените на енергията до шест месеца от обещаните преди това две години и ще се откаже от планираното намаление на основната ставка на данъка върху доходите с 1 пенс. Съобщението беше широко възприето като пълен преврат в икономическата програма на Лиз Тръс, която е в основата на нейната кандидатура за лидерския пост.

Светкавична реакция на пазарите след оставката

Оставката на Лиз Тръс като министър-председател доведе до краткотрайно покачване на курса на паунда спрямо долара, достигайки 1,13 долара, след което той отново спадна, предаде Dailymail. Снощи индексът FTSE 100 премина на червено, защото през септември инфлацията в Обединеното кралство достигна нов 40-годишен връх.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа