Колинда Грабар-Китарович е новият президент на Хърватия

20696
Колинда Грабар-Китарович е новият президент на Хърватия
Снимка: Getty Images / Guliver

Бившата министърка на външните работи на Хърватия, Колинда Грабар-Китарович спечели вторият на президентските избори в страната.

При преброени малко над 99 на сто от бюлетините Четиридесет и шест годишната Грабар- Китарович

получава 50.42 на сто подкрепа, а досегашният държавен глава Иво Йосипович - 49.58 на сто. "Тя спечели изборите демократично", заяви Йосипович. "Разликата между нас е малка", при това добави той.

Държавният глава пожела на Грабар-Китарович "да бъде добър и успешен президент на Република Хърватия."Йосипович благодари на над 1 милион избиратели, които го подкрепиха в изборите, и изрази благодарност за подкрепата, която му е оказало семейството.

Колинда Грабар-Китарович държи да бъде смятана за "жена от народа". Тя е първата жена държавен глава на Хърватия. Тя е дъщеря на месар от село близо до Риека. Винаги е блестящо усмихната. Известна е като динамичен дипломат, но не пропуска да подчертае скромния си произход и с удоволствие разказва за детството си на село, за да подчертае колко трудно й е било трудно да напредне в политиката.

"Никога не съм се отказвала от убежденията и ценностите си: отечеството и семейството са изборът на моя живот", споделя майката на две деца, описвайки съпруга си като "професионален татко". Завършила е висше образование със специалност английски и испански език, а има и магистратура по политически науки в Загребския университет. Членува в Хърватската демократична общност от 1990 г. След като ръководи дипломацията на своята страна, тя става посланик във Вашингтон, а от 2011 г. е назначена за помощник на генералния секретар на НАТО за връзка с обществеността.

Хвали се, че на този пост е била единственият служител в алианса, който знае как се дои крава. Специалисти по въпросите на модата обаче я критикуват заради впитите й тоалети и изкуствените вежди. "Това са второстепенни работи. Важно е присъствието, макар че хората запомнят повече усмивката, която отваря врати", заяви Колинда Грабар-Китарович в едно неотдавнашно интервю.

На първия тур преди две седмици 57-годишният юрист и композитор на класическа музика Йосипович получи 38.46% от гласовете, а Колинда Грабар-Китарович, която оглавяваше дипломацията на страната в периода 2003-2008 г., го "настъпваше по петите" с 37.22%

Хърватия е в състояние на почти постоянна рецесия от 2008 г. Публичният дълг е близо 80% от БВП, който дълг през 2014 г. ще продължи да спада с около 0,5%. Безработицата е близо 20%, като сред младите хора тя е 50%.

Хърватската конституция дава на президента ограничени правомощия. Той е върховен главнокомандващ на въоръжените сили и управлява външната политика заедно с правителството. Иво Йосипович, който е третият президент на Хърватия, беше избран през 2010 г.

ХДО загуби предишните парламентарни избори през 2011 г. поради корупционни скандали по високите етажи на властта и непрекъснато влошаващата се икономическа ситуация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа