Коментар: Кризата на полско-беларуската граница придобива геополитически измерения

1630
Коментар: Кризата на полско-беларуската граница придобива геополитически измерения
Снимка: БГНЕС

Призивът на Полша за помощ към въоръжените сили на страните от НАТО за разрешаване на кризата на границата с Беларус показва преминаването на кризата в геополитическа плоскост. Това мнение изрази изпълнителният директор на агенцията за граничен контрол на ЕС „Фронтекс“ Фабрис Легери в интервю за неделния вестник Le Journal du Dimanche, цитиран от Агенция "Фокус".

„Полша и Обединеното кралство са членове на НАТО. Това показва, че може би говорим за геополитика, а не за опити за чисто регулиране на миграционните потоци“, каза той, отговаряйки на твърдението на журналист, че Полша не иска широко присъствие на гранични служители на „Фронтекс“ и предпочитана подкрепа от 150 британски военни.

Bloomberg: Играта на нерви на полско-беларуската граница може да завърши много зле

Миграционната криза на границата между Беларус и Полша може да доведе до въоръжен сблъсък с участието на Русия. Това пише публицистът А...

По думите му 2000 европейски граничари работят в Литва, Гърция, Италия и Испания, докато на един от граничните пунктове в Полша на границата с Беларус има само трима служители. Легери подчерта, че това не означава, че Варшава не си сътрудничи с „Фронтекс“.

По-рано министърът на националната отбрана на Полша Мариуш Блашак заяви, че инженерна рота на британските въоръжени сили ще пристигне в Полша, за да помогне за ремонта на оградите на полско-беларуската граница. Както отбелязва Легери, сега на полско-беларуската граница дежурят 25 хиляди военнослужещи и граничари.

Бежанците, пристигащи в Полша от територията на Беларус, могат да разчитат на разглеждане на молбите им за убежище, отказът би бил в противоречие с правилата на ЕС, каза Легери. Той допълни, че вижда известна двойственост в действащите правила за приемане на бежанци. Така Шенгенският кодекс гласи, че преминаването на границата между граничните пунктове е незаконно, но в същото време европейските правила позволяват всеки, който се нуждае от международна помощ, да има достъп до убежище. "Как да съчетаем тези два постулата? Зададох този въпрос на Европейската комисия още през август, защото имаме нужда от разяснения", каза той.

"Ако хората, които кандидатстват за убежище в Полша, бъдат отхвърлени, се взема решение за извеждането им. Връщането в страната им може да бъде доброволно или задължително. Досега ние подкрепихме Полша, като организирахме 13 полета за 62 иракчани това лято“, продължи главният изпълнителен директор на „Фронтекс“.

Полша обвини Беларус в продължаващо транспортиране на мигранти до границата

Полша обвини Беларус в продължаващо транспортиране на мигранти до границата въпреки разчистването на бежанските лагери, предаде БНР. П...

Легери каза, че според полските власти същата мярка може да се окаже необходима за 1500-1700 души. Той увери, че „Фронтекс“ ще предостави подкрепа при организирането на полети от Варшава до Багдад и вече поиска подкрепата на Европейската комисия в преговорите с иракските власти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа