Конфликт между Европа и Украйна все пак има - заради АЕЦ "Запорожие"

6884
Конфликт между Европа и Украйна все пак има - заради АЕЦ "Запорожие"
Снимка: Getty Images

Украинският министър на енергетиката Герман Галушченко е изправен пред голям проблем. Правителството в Киев му възложи задача да убеди Европейския съюз, че ядреният парк на страната е достатъчно безопасен, за да се изнасят за блока огромни количества електроенергия с нулеви емисии, което ще помогне да се напълни изчерпаната хазна на Украйна и да се намалят главозамайващите европейски цени на електроенергията.

Но руската окупация на няколко украински ядрени обекта след инвазията, в съчетание с публичните спорове на министъра с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) относно безопасността, породиха опасения в Европа за сигурността на украинската енергийна система.

Всичко това създава атомно главоболие за Галушченко. На срещата на министрите на енергетиката на ЕС миналата седмица той предложи "печеливша сделка" за Европа - по-бързи одобрения за увеличаване на търговията с електроенергия с Украйна и спестяване на 6 млрд. куб. м газ, който няма да се изгаря за производство на електроенергия. Така Киев ще спечели достатъчно пари, за да изплати дълговете си, а ЕС ще изпълни плана си за спестяване на достатъчно газ за зима без руски доставки.

В интервю за Politico Галушченко твърди, че Украйна може незабавно да увеличи износа си на електроенергия за Запада от 100 мегавата (MW) до 1690 MW. Проблемът? "Техниците", отговаря раздразнено той.

Многократните изявления на Украйна за потенциална ядрена авария, ако Русия продължи да контролира най-голямата атомна електроцентрала в Европа АЕЦ "Запорожие", явно са изплашили Европа. Тези предупреждения, които имаха за цел да повишат чувството за неотложност на ЕС в първите дни на войната, сега рискуват да подкопаят доверието в неговата ядрена безопасност.

Украйна не трябваше да бъде свързвана с европейската мрежа до 2023 г. Но след руското нахлуване Киев се изключи от електрическата мрежа от съветската епоха, свързваща го с руската и беларуската електроенергийна система. ENTSO-E - мрежата на ЕС от оператори на електропреносни мрежи, разреши аварийна връзка със западната част на страната.

Галушченко се стреми към по-голямо ускорение под формата на ежеседмично увеличаване на износа на електроенергия, но европейските оператори се придържат към своите протоколи. ENTSO-E заяви, че предпочита бавното увеличаване на обемите с по 100 MW всеки месец, за да се осигури безопасна работа.

"Процедурите! Според процедурата...", оплака се Галушченко. "Ако бяхме спазвали процедурите по време на войната, вероятно руснаците щяха да са в Киев", казва той.

ENTSO-E в петък одобри увеличение на търговията с електроенергия с Украйна до 250 MW. "Възможността за по-нататъшно увеличаване на търговския капацитет ще бъде оценена през септември въз основа на съображения за стабилност и сигурност на електроенергийната система", се казва в изявлението им.

Напрежение в МААЕ

Разследване: Русия превзела Чернобил без бой заради мрежата си от тайни агенти в Украйна

Дълго преди Русия да нахлуе в Украйна, Кремъл изгражда мрежа от тайни агенти, които да улеснят действията на Путин. Разследване на &bdq...

Русия е окупирала Запорожие още от март. Въпреки че ежедневните операции остават в ръцете на украинските работници в АЕЦ-а, в централата присъстват и служители на руския ядрен оператор "Росатом".

В интервюто за Politico Галушченко настоява, че сегашната експлоатация на атомната електроцентрала е достатъчно безопасна, за да позволи повече търговия с електроенергия с Европа, но също така отхвърля евентуално посещение на МААЕ, която да инспектира обекта и да го обяви за безопасен, докато той все още е под руски контрол.

Министърът добави, че идеалната ситуация би била Украйна да си възвърне пълния контрол върху централата, за да може да увеличи производството и да продава повече електроенергия на ЕС. "Надявам се, че руснаците ще излязат, защото тази година през зимата Запорожската АЕЦ, работеща с всичките шест блока, може да произвежда 6190 мегавата, което е невероятно", каза той.

Понастоящем на площадката работят само три реактора, а напрегнатата ситуация вече доведе до предупреждения за застрашена безопасност.

В последната си актуализация за ситуацията в Украйна МААЕ заяви: "Последните доклади за Запорожие показват все по-тревожна ситуация там... което предполага, че вече трудните и стресови условия, пред които е изправен украинският персонал в централата, са се влошили още повече".

ВИДЕО: Украински прецизен удар срещу руска ракетна установка в АЕЦ Запорожие

Трима убити руски войници и 12 ранени. Това е резултатът от прецизен удар с дрон на украинската армия срещу ракетна установка "Град" (Б...

Говорител на "Росатом" отвърна, че служителите на компанията предлагат "техническа, консултантска, комуникационна и друга помощ на оператора, ако е необходимо" и "не се намесват във вземането на решения от ръководството на централата, нито участват по какъвто и да е начин в охраната, контрола на достъпа до периметъра или други дейности, свързани с контрола".

Галушченко обвини директора на МААЕ Рафаел Мариано Гроси, че омаловажава рисковете от присъствието на Русия в централата.

МААЕ твърди, че е "независима и безпристрастна организация", но прессъобщение на агенцията от началото на март, в което инвазията е наречена "военна операция на Руската федерация", все още предизвиква недоумение у Галушченко. "Имам чувството, че позицията на МААЕ е: "Ние сме техническа организация, така че не можем да коментираме някои политически въпроси, ние сме просто техници, не искайте от нас да правим политически декларации", каза министърът. "Но не можете просто да кажете, че окупацията от военни или обстрелването с танкове на ядрена централа е просто технически въпрос, това е въпрос на ядрена безопасност".

В края на април Галушченко и Гроси се срещнаха с украинския президент Володимир Зеленски, за да обсъдят организирането на мисия на МААЕ за безопасност в завзетата централа в Запорожие, но първо Гроси се срещна с изпълнителния директор на "Росатом" в Русия и вече беше поискал и получил разрешение от Москва да премине в руската окупационна зона до ядрения обект, преди да обсъди въпроса с Украйна.

Галушченко твърди, че посещението на МААЕ при сегашните обстоятелства рискува да затвърди контрола на Русия върху Запорожие. "Знаем, че руснаците са ги подтикнали да дойдат. Те искат да дойдат и тогава МААЕ ще каже: "О, всичко е наред, ядреният материал е наред, радиацията е наред, руснаците са перфектни хора", каза Галушченко. "Никога няма да приемем това, защото това е легитимация на руската окупация на станцията".

Европа удвоява вноса на електроенергия от Украйна

Европейската енергийна мрежа ENTSO-E позволи увеличение на вноса на украинска електроенергия за Европа с 2,5 пъти. Мярката влиза в сила...

Съпротивата на Галушченко срещу посещението на Гроси в Запорожие поставя шефа на агенцията в трудно положение.

"Трябва да разговарям с всички и особено с тези, които контролират мястото, за да изпълня техническите си задължения", заяви Гроси на пресконференция в ООН във вторник. Ръководителят на МААЕ каза, че "ще продължи да работи и да търси сътрудничеството и разбирането на всички".

Гроси неколкократно е изразявал загрижеността си относно войната и последиците от нея върху работата на ядрените реактори в Украйна. "Ако се случи авария в Запорожската атомна електроцентрала, няма да обвиняваме природното бедствие. Ще трябва да отговаряме само пред себе си", заяви Гроси.

Днес той каза, че "седемте основни стълба на ядрената безопасност и сигурност са нарушени" в централата в Запорожие. "Докато тази война бушува, бездействието е недобросъвестно", каза той и призова за възобновяване на инспекциите на централата.

По-рано украински представители заявиха, че от средата на юли руските войски използват АЕЦ-а в Запорожие като прикритие за артилерийски обстрел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Нападение с нож в училище в Уелс, има ранени

Истинската причина за ареста на заместника на Шойгу е държавна измяна. Песков: Това са глупости

За първи път Киев и Москва преговаряха за връщане на украински деца: Какви са резултатите?

Факт е първата директива в ЕС за правата на работещите през онлайн платформи

Не искал руски паспорт: 88-годишен украинец избяга от окупирания Донецк с една раница на гръб

Руски заплати и отгоре, но няма лекари, учители, инженери в окупираните украински земи

"Мръсното бельо" на арестуван за корупция заместник на Шойгу бързо излиза: Живеел като герой от "Майстора и Маргарита" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа