Коронавирусът циркулирал във Франция още преди откриването му в Китай?

2232
Коронавирусът циркулирал във Франция още преди откриването му в Китай?
Снимка: iStock

Коронавирусът, отговорен за заболяването COVID-19 и за настоящата пандемия, може да е циркулирал във Франция още от ноември 2019 г., предаде Франс прес. Резултати от изследване навеждат на мисълта, че циркулацията на SARS-CoV-2 в Европа е била по-ранна, отколкото се предполагаше, пишат авторите на изследването, публикувано в списанието "Европейски бюлетин по епидемиология".

През последните месеци изследователи от различни страни казаха, че е имало случаи на зараза, които са минали незабелязани още преди декември 2019 г., без обаче да представят окончателни доказателства. Този род изследвания се основава основно на анализи на отпадни води или на тестове, направени на покъсен етап на кръвни проби, взети на по-ранен етап, пише 24 часа.

Над 80 000 са вече жертвите на COVID-19 във Франция

Франция прекрачи прага от 80 000 смъртни случая, свързани с коронавируса днес, съобщи АФП, цитирайки официални данни, публикувани на пр...

Именно последният метод е бил използван и от френските учени. Те са проучили 9144 кръвни проби, идващи от голяма мрежа от научни данни, чието начало е поставено във Франция през 2012 г. за целите на различни епидемиологични проучвания. За целите на COVID-проучването учените направили серологични тестове и открили антитела към коронавируса, което е признак за изкарана инфекция. От изследваните проби 353 били с положителен резултат. За да се избегнат всякакви грешки, били направени повторни анализи, за да се открие наличието на неутрализиращи вируса антитела.

В крайна сметка 44 проби се оказали положителни и при двата теста, от които 7 датиращи от ноември 2019 г., а 3 от декември 2019 г. Освен тези анализи, 11 от хората, чиито проби са били анализирани, са били разпитвани, за да се провери дали при тях е имало признаци на зараза с коронавируса по времето, когато им е била взета кръв. Петима са казали, че са имали признаци на вирусно респираторно заболяване. Осем са казали, че са били в тесен контакт с хора с такива симптоми или пък са споменали за рискови ситуации, при които евентуално е можело да се заразят.

Въпросът за произхода на коронавируса е деликатен в геополитически план. Китай поставя акцента върху изследвания, навеждащи на мисълта, че COVID-19 се е появил в края на 2019 г. в други страни. Но мисията, пратена в Китай от СЗО, за да се опита да установи произхода на коронавируса, каза вчера, че нейните изследвания не дават достатъчно доказателства за категоричен извод в една или друга насока.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа