Криза: Няма кой да работи в германските ресторанти и хотели - ето колко свободни работни места има там

1517
Криза: Няма кой да работи в германските ресторанти и хотели - ето колко свободни работни места има там
Снимка: istock

Въпреки че през миналата година германските ресторантьори се радват на сериозен ръст в оборота, отрасълът продължава да е в криза. В цялата страна се отчита недостиг на десетки хиляди работници, а според браншовата организация DEHOGA проблемите с работната ръка вероятно ще се задълбочат през следващите месеци.

Понастоящем има около 50 000 свободни работни места в ресторанти и кафенета, хотели, къщи за гости и други бизнеси в сферата. "През пролетта броят им ще се увеличи значително", предупреждава говорителка на браншовата асоциация. Необходими са квалифицирани работници и служители във всички области - от работещи на пълно работно време до временно заетите лица. Особено в малките и средни бизнеси в селските райони конкуренцията за служители е огромна.

Според доклад на държавната банка за възстановяване и развитие KfW именно ограниченото предлагането на квалифицирани работници е в основата на риска ръстът на благосъстоянието в Германия да спре. Недостигът на работещи и слабото развитие на производителността в предприятията застрашават германската икономика. Ако нищо не се промени, до края на това десетилетие Германия ще навлезе в "епоха на трайна стагнация, а може би и на продължително свиване на благосъстоянието", предупреждават експертите на банката.

От бранша разчитат на имиграцията

Експертите на KfW предлагат три спешни мерки - осигуряване на работа на повече хора в Германия, привличане на повече имигранти в страната и повишаване на производителността на труда. Нито една от тези мерки не може да реши проблема сама по себе си.

Недостиг на работна ръка притиска най-голямата икономика в Европа

Сериозен недостиг на квалифицирана работна ръка притиска най-голямата икономика в Европа. Над половината от компаниите в Германия изпит...

От ресторантьорския и хотелиерски бранш също се надяват на добро развитие заради положените усилия за преквалифициране на кадри. След като много служители потърсиха друга работа по време на пандемията от Ковид-19, например в търговията на дребно и логистиката, много от тях се завръщат към гастрономията, обясняват от DEHOGA.

През октомври 2022 г. броят на заетите лица все още е с 3,7% под нивата отпреди кризата. Надеждите се възлагат на планираната имиграционна реформа, казва говорителят на браншовата организация. "Нуждаем се от нови правни възможности за целенасочена трудова миграция от трети страни." Този бранш в Германия предлага повече от един милион работни места.

Индустрията се нуждае от "ново начало"

Синдикатът Nahrung-Genuss-Gaststätten (NGG) не е толкова оптимистично настроен за хотелиерския и ресторантьорския бранш. Основният фактор при набирането на персонал е заплащането, което в много случаи е съвсем малко над минималната работна заплата, казва председателят на NGG Гидо Цайтлер. Неотдавнашно проучване сред членовете на синдиката, в което участваха предимно дългогодишни служители в сектора, показа, че около една трета от тях не виждат дългосрочна перспектива за работата си.

В дългосрочен план индустрията вероятно ще се сблъска с още по-голям недостиг на персонал поради дългите смени и работата на график, смята Цайтлер. Той очаква това да доведе до по-кратко работно време на заведения и хотели, повече неработни дни и ограничени възможности за резервации. Повече служители могат да запълнят липсите в бранша само при по-добри доходи. В бъдеще 3000 евро бруто на месец трябва да бъде минимумът за квалифицираните работници. Индустрията се нуждае от "истинско ново начало", казва Цайтлер.

Застаряването на работната сила в Европа продължава с пълна скорост

Застаряването на работната сила е проблем, който се наблюдава не само в България, а в цяла Европа. Средната възраст на населението в Ев...

Ръст на цените и повече приходи

През изминалата година индустрията до голяма степен се възстанови от шока, причинен от пандемията. Според предварителната оценка на Федералната статистическа служба оборотът през 2022 г. е нараснал с 47% в сравнение с предходната 2021 г., която беше белязана от локдауни. Наблюдава се силно увеличение на цените. Като се отчете и то, ресторантите и хотелите са имали средно дори с един процент повече приходи през миналата година, отколкото през 2019 г. В сравнение с 2021 г. те са увеличили номиналните си приходи с 57%.

Прегледът на първите единадесет месеца на 2022 г. показва, че хотелите и другите места за настаняване са успели да увеличат оборота си по-силно от сектора на гастрономията. При тях реалното увеличение е с 64,2% в сравнение със същия период на предходната година. За сравнение при ресторантьорите реалното увеличение е с 40,6%.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа