Криза в Германия - преговорите за управляваща коалиция се провалиха

4150
Криза в Германия - преговорите за управляваща коалиция се провалиха
Снимка: Getty Images/Guliver

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) няма да участва във формирането на правителство и ще остане в опозиция, дори след неуспеха на коалиционните разговори с консерваторите на Ангела Меркел, Зелените и Свободната демократическа партия. Това обяви заместник-председателят на СДП Ралф Стегнер.

По-рано тази нощ потенциалните партньори за управленска коалиция в Германия не успяха да се споразумеят за създаването на коалиция поради оставащите разногласия.

Съставът на новия Бундестаг: мигранти, фермери и значително по-малко дами

Значително по-малко дами, но затова пък повече хора с чуждестранен произход. Над 140 юристи и... 10 фермери. Така изглежда новият герма...

Меркел ще проведе днес, 20 ноември, разговори с президента Франк-Валтер Щайнмайер за провала на коалиционните преговори, след което ще стане ясно как да се продължи, предаде БГНЕС.

Решението на социалистите не е изненада, след като лидерът на СДП Мартин Шулц, веднага след изборите за Бундестага на 24 септември заяви, че няма да отиде на преговори за следващо правителство с Меркел. Той направи това, тъй като социалистите постигнаха изключително слаб резултат и мнозина посочиха като причина за това "голямата коалиция" при предишното управление на Меркел.

Германският консервативен блок изрази съжаление, че предварителните преговори за формиране на коалиция бяха неуспешни, заяви Меркел. Според канцлера, ХДС/ХСС скоро ще продължат работата си по формиране на коалиция.

По-рано Германската Свободна демократическа партия обяви, че е невъзможно да се постигне компромис с консерваторите на Ангела Меркел и Зелените по сформирането на управляваща коалиция и напусна преговорите. Както заяви пред журналисти в Берлин лидерът на либералите Кристиан Линднер, "бихме били принудени да се откажем от нашите принципи и от това, което отстоявахме, така че е по-добре да не управляваме, отколкото да управляваме лошо", каза той.

Предварителните коалиционни преговори в Германия са на финалната права

Предварителните преговори за формиране на управляваща коалиция в Германия в неделя се доближават до финалната права. Представители на ...

Коалицията "Ямайка" (наричат такава коалиция „Ямайка", понеже цветовете на партиите в нея съвпадат с цветовете на знамето на Ямайка: черно за християндемократите, жълто за либералите и зелено за Зелените), в случай на успех на преговорите, би разполагала с 393 от 709-те места в Бундестага (55%), но след като оттеглянето на либералите, останалите участници в преговорите разполагат само с 44% от местата и няма да имат мнозинство.

ГСДП изключиха възможността за участие в "голяма коалиция" с ХДС / ХСС - още един вариант, който би позволил да се създаде правителство на мнозинството (399 места, или 56%).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа