Куба и Русия планират военно-техническо сътрудничество

3086
Куба и Русия планират военно-техническо сътрудничество
Снимка: Getty Images

Куба и Русия възнамеряват да осъществят по-тясно "военно-техническо" сътрудничество, заяви правителственият говорител на комунистическия остров, предаде АФП.

Планът е бил обсъден по време на посещението във вторник на министъра на въоръжените сили Алваро Лопес Миера в Москва, където той се срещна с колегата си Сергей Шойгу.

Шойгу е казал на Лопес Миера, че "Русия планира да разработи съвместно с Куба редица проекти във военно-техническата област".

Москва се опитва да представи завръщането към обичайното всекидневие, след като през уикенда Шойгу стана мишена на неуспешен метеж на руската наемническа група "Вагнер".

Тъй като Русия е все по-изолирана след нахлуването в Украйна през 2022 г., отношенията с Куба се активизираха с двустранни проекти и посещения между висши служители.

Москва и Хавана бяха в центъра на глобална ядрена тревога през 1962 г., когато Съветският съюз разположи ракети на острова, предизвиквайки заплахи за нападение от страна на Съединените щати в близост.

Оръжията бяха изтеглени и кризата беше предотвратена.

След като Русия нахлу в съседната страна, президентът на САЩ Джо Байдън предупреди, че за "първи път след Кубинската криза имаме пряка заплаха от използване на ядрени оръжия".

Куба, която е под американско ембарго от 1962 г., е изправена пред най-тежката си икономическа криза от три десетилетия насам и наскоро получи пратка руски петрол, за да облекчи смазващия недостиг на гориво на острова.

Президентът на Куба Мигел Диас-Канел увери Русия в "безусловната подкрепа на Куба" в нейния "сблъсък със Запада" относно Украйна.

Пътуването на Лопес Миера, което не беше обявено предварително, се състоя само няколко дни след като кубинският министър-председател Мануел Мареро приключи 11-дневното си официално посещение в Русия, по време на което обсъди сътрудничеството в областта на енергетиката, туризма и транспорта.

Пияни руски военни стреляха по силите на ФСБ в окупирания Мелитопол

В окупирания Мелитопол в украинската Запорожка област руски войници си устроили шумна веселба посред нощ в един от апартаментите в 9-ет...

Мареро се срещна с президента Владимир Путин, както и с други висши служители.

Според уебсайта на руското президентство Путин е казал на Мареро, че "ще направим всичко възможно икономическото ни взаимодействие да помогне за преодоляване на тези трудности, наложени отвън", визирайки "незаконните санкции" срещу Хавана.

Тъй като Куба търси приятели, откакто Вашингтон засили санкциите при тогавашния президент Доналд Тръмп, тя започна да взаимодейства и с Китай.

Вестник "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че Хавана преговаря с Китай за създаване на съвместен център за военно обучение на острова, а Белият дом заяви, че Китай от години разполага с разузнавателно звено в Куба.

ОЩЕ: НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.06. - Пригожин планирал да плени Шойгу и Герасимов? 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа