Къде в Европа са най-толерантни към еднополовата любов

3815
Къде в Европа са най-толерантни към еднополовата любов
Снимка: Getty Images/Guliver

Международната асоциация ILGA, която работи за приемането на еднополовите връзки в обществата по света, ежегодно прави разбор на политиките на различните правителства по отношение на дискриминацията, законите за престъпленията от омраза и свободата на изразяване на нетрадиционната сексуална ориентация. Изводът и от тазгодишния (2015 г.) доклад е, че колкото по на изток се намира една страна на Стария континент, обикновено толкова по-малка е толерантността към „различните“ в нейното общество. Но, разбира се, има някои изключения и в двете посоки.

Най-ниско е нивото на толерантност към хората с нетрадиционна сексуална ориентация в Русия (8%), Армения (9%), Украйна (10%), Монако (11%), Турция (12%), Република Македония (13%), Беларус (14%) и Сан Марино (14%).

Колко опасна е терористичната групировка "Боко харам"

Европейците се информираме що-годе добре за случващото се в Сирия и Ирак, в частност за териториалното разрастване на „Ислямска д...

Малко по-добро, поне според ILGA, е отношението към еднополовата любов в Молдова (16% от населението е толерантно), Косово (18%), Кипър (18%), Латвия (18%), Лихтенщайн (19%), Литва (19%), Италия (22%), Полша (26%), България (27%), Румъния (28%), Швейцария (28%), Босна и Херцеговина (29%), Сърбия (29%) и Словакия (29%).

Близо половината от населението на Андора, Словения, Естония, Чехия, Грузия, Гърция, Ирландия, Албания, Черна гора и Люксембург е по-скоро толерантно към хората с нетрадиционна сексуална ориентация.

Позитивното отношение към правата на хората с различна от традиционната сексуална ориентация е популярно сред по-голямата част от гражданите на Унгария (50%), Австрия (52%), Германия (56%), Финландия (62%), Исландия (63%), Франция (65%), Португалия (67%), Дания (68%), Испания (69%), Норвегия (69%), Холандия (69%), Хърватия (71%) и Швеция (72%).

Лидерите по отношение на уважението към еднополовата любов са Малта (77%), Белгия (83%) и Великобритания (86%).

Къде по света усещането за корупция е най-голямо?

Според хората, които живеят в съответната държава, Литва е най-корумпираната страна в света. Това гласи проучване на „Галъп Интер...

Използвани източници: ILGA-Europe; Radio Free Europe/Radio Liberty.

Автор: Теодор Спасов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа