Лечението на Брайвик 4 пъти по-съпо от затвора

2521
Лечението на Брайвик 4 пъти по-съпо от затвора

Принудителното лечение на обвинения в тероризъм Андерш Брайвик, ако бъде признат за психически болен, ще струва четири пъти по-скъпо отколкото, ако бъде оставен в затвора, са изчислили журналисти от изданието "Афтенпостен".

На 22 юли миналата година той заложи взрив в правителствен квартал на норвежката столица, в резултат на който загинаха осем души. Малко след това той откри безразборна стрелба в младежки лагер на остров Ютьойя, избивайки 69 души. Очаква се съдът да се произнесе в петък. Той или ще бъде въдворен за принудително лечение или ще лежи 21 години в затвора. Ако бъде признат за психически болен, той ще бъде принудително настанен в болницата затвора Ила.

Строителството на корпуса, където ще лежи, ще струва 3-4 млн. крони /повече от 500 хиляди евро/, съобщава изданието. Ако бъде решено, че той е психически здрав, в затвора също ще бъде в специално отделение за особено опасни престъпници и това ще струва 25 млн. крони /3.5 млн. евро/. Охраната му ще струва около 5 млн. крони годишно, но разходите за лечение може да достигнат 20 млн. крони /почти 3 млн. евро/. Това е четири пъти по-скъпо от обичайните разходи за затворнически престой.

Редактор: Георги Иванов

Брайвик пише автобиография

Норвежкият касапин Андерш Беринг Брайвик пише автобиографична книга, в която ще разкаже за най-малко две норвежки клетки на "организа...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа