Летището в Прага вече носи името на Вацлав Хавел

5294
Летището в Прага вече носи името на Вацлав Хавел

Международното летище в Прага беше преименувано на покойния чешки президент Вацлав Хавел на церемония по повод 76-та годишнина на героя в борбата срещу комунизма, който почина миналата година.

"Надявам се, че всички, които излитат от Прага за света, ще помислят дори за малко за мъжа, на когото дължат свободата си, за това, че могат да пътуват към света", заяви външният министър Карел Шварценберг, директор на президентската канцелария на Хавел между 1990-1992 г.

"Летище Вацлав Хавел в Прага", както ще се нарича оттук-нататък, беше открито в северозападната част на чешката столица през 1937 г., когато Хавел бил само на шест месеца. Неговите приятели лобираха за промяна на името.

Хавел, който почина на 18 декември 2011 г., поведе сънародниците си през безкръвната Нежна революция през ноември 1989 г., свалила комунистическия режим в тогавашна Чехословакия. Бившият дисидент и драматург беше президент на Чехословакия от 1989 до 1992 г., след което и на Чехия от 1993 до 2003 г. след мирното разделение на федерацията.

"Ноември 1989 г. беше възможен единствено благодарение на Вацлав Хавел. Именно това място трябва да носи името на Хавел, тъй като точно той позволи на чехите да пътуват извън тази страна", заяви Шварценберг.

Летището в Прага е второто по големина в Централна Европа след Виена с 11,79 милиона пътници през 2011 г. и с 11,56 милиона предишната година. Летище Вацлав Хавел, което е притежание изцяло на държавата, в момента предлага полети към близо 130 дестинации с около 50 самолета.

Редактор: Ивайло Кючуков

Чешки министър подава оставка заради корумпирани служители

Чешкият министър на труда и социалните грижи Яромир Драбек, съобщи днес, че в края на октомври ще подаде оставка поради подозрения з...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа