Леви и десни във Франция се скараха дали страната има проблем "Моленбек"

2927
Леви и десни във Франция се скараха дали страната има проблем "Моленбек"
Снимка: Gettyimages.com

Френският министър за градовете, младежта и спорта Патрик Канер предизвика оживен дебат във връзка с твърденията му, че в страната има около 100 квартала, подобни на брюкселския Моленбек, смятан за свърталище на джихадисти. Канер заяви, че във Франция днес има стотина квартала, които имат прилики с Моленбек. “Има обаче и една огромна разлика - ние хващаме там бика за рогата", увери той, пише БГНЕС.

"Какво е Моленбек? Огромна концентрация на бедност и безработица. Това е мафиотска система със сива икономика", каза Канер.

Le Figaro: Във Франция има около 100 квартала като "Моленбек"

Френският министър за градското благоустройство Патрик Кане призна, че във Франция има около 100 квартала, които „може би имат сх...

Десните опозиционни партии приветстваха това виждане на воденото от социалистите правителство, докато други оспорват връзката между бедността и радикализацията.

"За пръв път имаме министър, който повдига завесата пред слепотата, която покрива очите и устата, произнася ясно истината", казва Флориан Филипо, един от лидерите на крайнодесния "Национален фронт".

Левицата обаче не споделя мнението Канер. Първият секретар на социалистическата партия Жан-Кристоф Камбаделис се дистанцира и каза, че на отделни улици и в отделни сгради има проблеми като в Моленбек, но не и в цели квартали.

Жулиен Дре, регионален съветник на Социалистическата партия за Парижки регион, призна, че от 20 години гетоизацията е довела до ръст в престъпността и до ислямистки гнезда. "Не ми харесва обаче да се поставя клеймо, защото на преобладаващата част от населението в тези квартали ѝ е омръзнало да бъде сочена с пръст", каза той.

Летище София: И утрешните полети до "Завентем" са отменени

И утре, 30 март, Летище София няма да изпълнява полети от и до брюкселското летище "Завентем", където бе извършен единият от атентатите...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа