Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Майката на Навални: Казаха ми, че знаят от какво е умрял. Изнудват ме за погребението (ВИДЕО)

22 февруари 2024, 18:57 часа • 5900 прочитания

Знаем причината за смъртта на Алексей Навални, имаме всички медицински експертизи и юридически документи – това са казали руските следователи на майката на руския опозиционер Людмила. Тя е видяла тялото на сина си, но е изнудвана от следователите относно погребението – новината съобщи Кира Ярмиш, прессекретар на Навални.

Руската действителност

По думита на Людмила, тя прекарала 24 часа със следователите, които я завели в моргата тайно. Майката на Навални добави и, че чак този следобед на адвоката ѝ му било разрешено да се присъедини.

Още: Митрофанова с първи коментар за убийството на Навални и обвиненията към Путин

„Видях документите за смъртта на сина ми, подписах смъртния акт. По закон трябва веднага да ми предадат тялото на Алексей, но вместо това те ме изнудват – казват ми къде, кога и как да бъде погребан Алексей, поставят ми условия. Това е незаконно – получават заповеди от Кремъл и от Федералния следствен комитет – искат да погреба Алексей тайно, без да дам възможност за помен. Искат да ме заведат до гробищата и да ми покажат прясно изкопан гроб, където лежи синът ми.

Не съм съгласна. Искам вие, които ценяхте Алексей и за които смъртта му е лична трагедия, да могат да му кажат последно сбогом. Погледнаха ме в очите и казаха, че ако не се съглася, ще направят нещо с тялото. Нали знаете, времето не е на Ваша страна, тялото се разлага, ми каза следователят. Искам тялото на сина ми да ми бъде предадено незабавно“, разказва Людмила.

Директорът на Антикорупционната фондация на Навални Иван Жданов обаче коментира какви са били част от условията, предложени на Людмила, както и че тя се е съгласила с 3 от тях. Те са:

  1. Людмила да не казва нищо за погребението на сина си, докато тялото му не бъде докарано в Москва. Властите се опасяват, че в противен случай може да има безредици на летището. На жената е обещан специален полет.
  2. До края на погребението служител на Следствения комитет трябва да бъде до Людмила Навалная.
  3. След като отлети за Москва, тя трябва да вземе решение за датата и мястото на погребението. До погребението тялото трябва да се съхранява в Московска или Владимирска област. "Страхуваме се, че моргата ще бъде щурмувана", цитира Жданов думите на представител на Следствения комитет.

Кара-Мурза: Все още не мога да се примиря със смъртта на Навални

Руската пропаганда не спира

Междувременно, руският пропагандист Сергей Карнаухов, който работи за едно от най-известните руски пропагандни оръжия в лицето на Владимир Соловьов (присъстващ във всички западни санкционни списъци, защото поощрява с пропагандата си режима на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин), нарече смъртта на Навални "провокация".

"Знаем всички подробности и ще ги разкажем в ексклузивно разследване!", каза пропагандистът.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес