Макрон и Льо Пен гласуваха за нов президент на Франция

1862
Макрон и Льо Пен гласуваха за нов президент на Франция
Снимка: Getty images/Guliver

Френският кандидат за президент Еманюел Макрон даде своя глас на днешния втори тур от изборите. Заедно със съпругата си Бриджит, той пусна бюлетина в кметството на града с минерални извори Льо Туке в северозападната част на страната.

Пред избирателната секция той дълго разговаря със свои поддръжници, заобиколен от голям брой охранители, отбелязва ТАСС.

По време на първия тур двойката гласува в същия град, където има и триетажна къща, разположена на главната улица на курорта. След като изпълниха гражданския си дълг, двамата заминаха обратно за Париж, където ще проследят изборния ден в щаба на движение „Напред!“, пише БГНЕС.

Битката за Франция: В какво се разминават Льо Пен и Макрон?

Центристът Еманюел Макрон и крайно дясната Марин льо Пен, които влизат почти рамо до рамо на балотажа на президентските избори във Фран...

И крайнодясната претендентка за Елисейския дворец Марин льо Пен даде своя глас на днешния втори тур от изборите. Тя пусна бюлетината си в малкия град Енен-Бомон в северозападната част на страната, предаде телевизионният канал BFM TV.

Според местните репортери Льо Пен този път изглеждала уморена и не говорила така обширно с гражданите, както на първия тур. След гласуването, тя обядва с кмета на града и отпътува за в Париж. Кандидатът ще чуе резултатите в "Шале дю лак" в източния край на столицата.

Actualno.com припомня, че повече от 66 хил. избирателни секции на територията на континентална Франция отвориха врати точно в 08:00 ч. парижко време. Регистрираните близо 47 млн. главоподаватели ще избират между основателя на движението „Напред!“ Еманюел Макрон и крайнодесния лидер на партия „Национален фронт“ Марин льо Пен.

Двамата кандидати останаха на балотаж, след като на първия тур на изборите преди две седмици спечелиха най-много гласове в сравнение с останалите претенденти. Тогава Льо Пен постигна исторически за крайната десница резултат - 21.30% от гласовете. Тя остана на второ място след напористия млад проевропейски политик и бивш банкер Макрон, който я изпревари макар и не с много – 24.01%.

Еманюел Макрон води с над 20% пред Марин льо Пен

Еманюел Макрон води с над 20% пред Марин льо Пен, сочат последните социологически проучвания преди втория тур на президентските избори ...

Днешната битка се очертава яростна, но в известен смисъл предопределена, след като повечето от следващите по резултати кандидати за Елисейския дворец призоваха своите избиратели да не гласуват за Льо Пен. В обществото също има консолидация срещу крайнодясната Льо Пен. Сондажите сочат вече голяма преднина за Макрон, около 60%, но все още изходът не е напълно сигурен, тъй като немалко хора все още не са взели своето решение.

Пускането на бюлетина ще е възможно до 20:00 ч. местно време. Избирателната активност на 23 април достигна 77,8 на сто и се очаква днес да бъде още по-висока. Жителите на отвъдморските територии на Париж гласуваха още вчера.

За сигурността по време на вота са мобилизирани 50 000 полицаи, подкрепяни от 7000 войници от антитерористичната операция "Сентинел". Това са първите избори във Франция, провеждани под висока степен на опасност, предвид последните терористични нападения страната.

Новият президент на Франция ще се закълне пред народа най-късно до 14 май, поемайки властта от Франсоа Оланд. Настоящият лидер отказа да се кандидатира за втори мандат, след като отбеляза рекордно нисък рейтинг през първия. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа