Макрон си навлече обществен гняв заради 73-годишна "жълта жилетка"

1111
Макрон си навлече обществен гняв заради 73-годишна "жълта жилетка"
Снимка: Getty Images/Guliver

Френският президент Еманюел Макрон си навлече гражданското недоволство, след като критикува протестираща възрастна жена, част от "жълтите жилетки", която беше тежко ранена по време на демонстрация в Ница през уикенда.

Макрон многократно е обвиняван в липса на съпричастност и арогантно, пренебрежително отношение към обикновените хора, оплакващи се в трудности да свържат двата края, предава БГНЕС.

Макрон заплаши Великобритания заради отхвърлената сделка за Brexit

Държавният глава на Франция Еманюел Макрон предупреди, че ако при гласуването следващата седмица британските депутати отхвърлят отново ...

Миналата година той каза на безработен градинар, който се оплака, че не е намерил работа, след като е изпратил стотици заявления, че „само трябва да пресече улицата, за да си намери работа“. Той също така каза на възрастни граждани, протестиращи срещу намаляването на пенсиите, че французите трябва да мрънкат по-малко и описа хората, излезли по улиците заради реформите му в трудовия кодекс като "безделници".

Обект на последните му коментари беше Женевиев Легай, 73-годишна активистка, която претърпя счупване на черепа в събота (23 март), след като полицията се намеси заряди антиправителствените демонстранти в Ница.

Макрон, който беше в района в неделя (24 март) за среща с китайския президент Си Цзинпин, каза пред вестник „Ница-Матин“, че пожелава на Легай „бързо възстановяване и може би нотка на мъдрост“. "Когато човек е уязвим и рискува да бъде избутан, не отива на места, които са обявени за критични и не поставя себе си в такива ситуации", каза той.

Коментарите незабавно бяха разкритикувани от семейството на Легай, което обвини полицията, че е използвала прекомерна сила, за да разпръсне протестиращите и заведе правна жалба срещу властите.

С какво "германската" Европа се различава от "френската"?

„Лидерът на германските християндемократи разкри своята визия за бъдещето на Европа. Оказа се, че „германската” Европ...

Адвокатът на семейството, Ари Лими, междувременно заяви, че "не се критикува някой, който е на болнично легло" и нарече забележките на Макрон "груби и безчувствени". „Господин Макрон, нашата Женевиев от Ница не се нуждае от вашите уроци по мъдрост. Можете да научите много от нея. Тя се застъпва за общото благо. А вие, в името на какво я нападате?“, написа един от водачите на протеста Жан-Люк Меленшон в Twitter.

Говорителят на националния протест Себастиън Шену от своя страна заяви, че това е доказателство, че Макрон "не харесва французите".

Петият по големина град във Франция беше един от десетки градове, включително Париж, забранил демонстрация на "жълтите жилетки" в централните райони в събота след големите бунтове в Париж седмица по-рано. Протестиращите, които провеждат ежеседмични национални демонстрации срещу неравенството от ноември, се оплакват, че забраната в Ница е неоправдана, като се има предвид, че предишните подобни протести в града са преминали мирно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа