Манифестът на ЕНП: Приоритет върху външните работи и отбраната, миграцията и селското стопанство

1003
Манифестът на ЕНП: Приоритет върху външните работи и отбраната, миграцията и селското стопанство
Снимка: Getty Images

Европейската народна партия разкри своите приоритети за следващия европейски парламентарен мандат, докато се очаква Урсула фон дер Лайен да бъде издигната като кандидат на партията за втори мандат начело на Европейската комисия на изборите през юни.

Манифестът на ЕНП, приет днес на конгреса в Букурещ, включва дълъг списък от нови предложения - със специален акцент върху външните работи и отбраната, които ще заемат основно място в предизборната кампания, заедно с миграцията и селското стопанство, съобщи EU Observer, цитиран от БГНЕС.

Още: Фон дер Лайен обяви кандидатурата си за втори мандат

Сред предложените планове е прехвърляне на кандидатите за убежище в трети страни. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и бъдещият премиер Мария Габриел са на двудневно посещение в румънската столица, където се провежда конгресът. Делегатите са над 2000 от 44 страни. "Оптимизъм, визия, ценности. Ето какво предлага ЕНП на хората в Европа на тазгодишните европейски избори", написа председателят на ЕНП Манфред Вебер в X след гласуването на манифеста.

По-рано той изрази пълната си подкрепа за България и Румъния за отпадане на границите по суша в Шенген, като заяви, че всички австрийски партии трябва да бъдат убедени в това решение. Групата, която обединява европейските християндемократически и консервативни партии, се очаква да остане най-голямата политическа група в Европейския парламент.

Още: ПЕС избра кандидат, който ще се изправи срещу Урсула фон дер Лайен на евроизборите (СНИМКИ)

ЕНП се определя като прагматичен център на имиграцията, заявявайки, че гласоподавателите се страхуват от „изчезването на тяхната нация и културна идентичност“ поради имиграцията и скок от 18% в молбите за убежище през 2023 г.

Най-голямата политическа група в ЕС заяви, че ще подсили граничната агенция Frontex, като утрои нейната работна сила и увеличи нейните правомощия и бюджет.

Манифестът подражава на плана на ръководеното от Сунак правителство на Обединеното кралство „Руанда“ за депортиране на търсещи убежище в „безопасни трети страни“, където, ако молбите им бъдат успешни, те ще останат, като ЕС ще приеме годишна квота на своя територия. Търсещите убежище от Украйна няма да подлежат на такива квоти.

Още: Фон дер Лайен: България и Румъния принадлежат изцяло към Шенген (ВИДЕО)

Италия наскоро одобри подобна сделка с Албания за обработка на офертите за убежище на албанска земя, преди успешните кандидати да получат разрешение за влизане в Италия.

Споразумението беше приветствано от Урсула фон дер Лайен, която е твърд фаворит да бъде преизбрана за председател на Европейската комисия.

ЕНП заяви, че ще подкрепи Зелената сделка, като даде приоритет на технологията „произведено в Европа“, за да повиши конкурентоспособността спрямо САЩ и Китай и да даде повече финансова подкрепа на фермерите, рибарите и МСП, за да се адаптират към прехода.

Още: Фон дер Лайен: Замразените руски активи в ЕС да отидат за военните нужди на Украйна (ВИДЕО)

Фон дер Лайен се зарече да превърне отбраната в центъра на втория си мандат, в опит да отмени въздействието на десетилетията на съкращения в отбраната, докато войната се завръща на европейска земя. Сега ЕНП призовава за европейски комисар, посветен на сигурността и отбраната, мандат на държавите-членки да дават приоритет на европейските покупки на военно оборудване и нови ограничения върху износа на оръжие.

Още: Европейски политици използват много омразна реч срещу ЛГБТИ, показва доклад

В манифестът се призовава за отделяне на средства за отбрана на ЕС в рамките на дългосрочния бюджет на блока, Многогодишната финансова рамка. Тези мерки в крайна сметка трябва да доведат до „Единен пазар за отбрана“, казват ЕНП.

Манифестът на ЕНП, приет днес на конгреса в Букурещ, предвижда още конкретна разпоредба, насочена към регионалното сближаване за Европа, която „повишава жизнения стандарт във всеки регион“ с ясен ангажимент за подобряване на проверката на субсидиарността чрез оценка на териториалното въздействие на цялото ново законодателство на ЕС.

Очаква се утре председателят на ЕК Фон дер Лайен да оглави партийната листа в надпреварата за втори мандат. По-рано тази вечер лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов декларира подкрепата си за фон дер Лайен за нов мандат начело на най-важния пост в Европа. 

Още: Фон дер Лайен назначи нов представител на Еврокомисията в България

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Учени: Не давайте смартфон на децата си преди 13-годишна възраст

Зеленски: Членството на Украйна в ЕС е мечта, която скоро ще стане реалност

Великобритания започва проверки на храните от Евросъюза

Заради закона за чуждестранните агенти: Тежки сблъсъци между протестиращи и полиция в Тбилиси (ВИДЕО)

AstraZeneca признала, че ваксината ѝ срещу COVID може да предизвика тромбоза?

Полша официално подаде заявка за приемане на ядрени оръжия на НАТО

Украйна помоли Европа да защити газовите й хранилища от руските атаки

По стъпките на САЩ: Фон дер Лайен не изключва забрана на TikTok в ЕС

Руски депутат предложи да се проверява сексуалната ориентация на кандидатите за чиновници

Три руски военни части са атакувани в Крим, има ранени: Независим руски източник (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа