Марина Овсянникова: Режимът на Путин озверя, пред него вече няма прегради

3732
Марина Овсянникова: Режимът на Путин озверя, пред него вече няма прегради
Снимка: стопкадър / ВВС

Руската журналистка Марина Овсянникова, която дръзна по време на централните новини на "Первый канал" да се обяви против кремълската инвазия в Украйна преди две години, коментира смъртта на Алексей Навални пред БНТ.

"Смъртта на Навални лежи на съвестта на Путин"

"Всичко, което се случи около смъртта на Навални, може да се каже, че лежи върху съвестта на Путин. Прекрасно разбирате, че отначало Кремъл се опита да отрови Навални, а когато се върна в Русия го вкараха в затвора. През последните три години Навални прекара повече от 300 дни в нечовешки условия в карцера. Дори един нормален, здрав човек не може да издържи на такива условия - без чист въздух, без нормална храна, без срещи с близките, с адвокатите. Създадоха непоносими условия за него. И никакво значение няма каква ще бъде официално обявената причина за смъртта му - нещастен случай или каквото и да е било друго. За всички е ясно Путин уби Навални", така тя отговори на въпроса как си обяснява случилото се днес. 

Още: САЩ за Навални: Видя се слабостта в сърцето на Путиновата система

"Мисля, че те се опитват колкото се може по-бързо да се свали от информационния дневен ред съобщението. Защото много кратко говорят по информационните канали. Затова само по Първи телевизионен канал се съобщи, че полицията разпръсква всички дошли да положат цветя до паметника на политическите репресии. За Кремъл е най-изгодно да премахне тази новина от информационното пространство, както се прави през последно време", така тя обясни какво послание, според нея изпраща Кремъл със смъртта на Навални.

Още: Осъдиха на 8.6 години затвор руската журналистка Марина Овсяникова

"Онези малцина смелчаци, които останаха в Русия, ще излизат на улицата. Става въпрос за отделни протести, с плакати, с цветя, съболезнования. Не очаквам никакви масови протести, защото масовите протести днес, в тези условия на един тоталитарен режим, са невъзможни. Навсякъде има полиция. Веднага щом излезеш с плакат на улицата, те вкарват в полицейския участък", така журналистката отговори на въпроса каква ще бъде обществената реакция. 

"За 22 години режимът озверя дотолкова, че пред него вече няма никакви прегради"

На въпрос може ли да се направи аналогия на случилото се с Мюнхенската конференция по сигурността днес, където говори съпругата на Навални - Юлия, тя отговори: "Честно казано, не виждам никакви аналогии и не мисля, че двете събития са свързани. През 2007 г. се състоя онази знаменита реч на Путин, при която той промени риториката си с антизападен тон. Сега режимът озверя дотолкова, че вкарва в затвора хора, които се осмеляват да говорят истината, избива политическите конкуренти в затворите, използва химическо оръжие срещу противниците си. За 22 години режимът озверя дотолкова, че пред него вече няма никакви прегради".

Още: Николай Ненчев пред Actualno: Познавайки режима на Путин, смъртта на Навални не е изненада (ВИДЕО)

"Страхуват се от пряка конкуренция, от всеки антивоенен кандидат, защото при тези условия той би получил не от 1 до 5% подкрепа, а над 10%- 20% на първия тур на изборите. Научил се от горчивия опит на Лукашенко, Путин не иска да се повторят нещата и няма да има негов опонент, допуснат на изборите", така Овсянникова отговори на въпроса защо Кремъл отстрани всички ярки представители на опозицията преди изборите в Русия.

Още: Отнеха родителските права на руската журналистка Марина Овсяникова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Един от най-верните на Путин - кой е новият руски военен министър Андрей Белоусов

Путин размести най-важните си пешки: Шойгу и Патрушев

Загрижен украински командир или предател бие тревога за Харковска област и Волчанск?

Напрегнато е, има влошаване: Главнокомандващият на украинската армия

По-малко руски дипломати в Австрия

Руска провокация ли бе взривът в жилищния блок в Белгород? (ВИДЕА)

Мол изгоря във Варшава (ВИДЕА)

Руснаците опитаха вкуса на войната: Ужас и паника в Белгород, рухнал 9-етажен блок след обстрели (ВИДЕА)

Първи обвинения към украинското командване: В Харковска област е горещо (ВИДЕО)

Нова руска петролна рафинерия гори, губернатор пробва да излъже, че няма нищо (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа