Медици призовават: Не пийте дезинфектанти

4589
Медици призовават: Не пийте дезинфектанти
Снимка: iStock/Guliver

Лекарите по света бият тревога: зачестяват случаите, при които хората решават да се "дезинфекцират“ вътрешно. Опасната тенденция е налице от Европа до Австралия. А германският „Зюддойче Цайтунг“ напомня, че не е необходимо да се ползва постоянно антисептик – достатъчно е просто ръцете да се мият редовно със сапун. Понякога в човешкия живот се случват неща, които не сме и сънували – например хората да бъдат съветвани да не пият дезинфектант, пише БГНЕС.

От известно време токсиколозите са принудени все по-често да се занимават с тези препарати, откакто беше обявено, че хигиената на ръцете е една от най-важните средства за защита срещу коронавирус. Бутилки с антисептици се появиха в много домове, при това на достъпни за всички места. Могат да се открият в бани, в дамски чанти, а понякога се кандилкат на дръжките на детските колички. Освен това не всички антисептици миришат на болница и от някои долита приятен аромат, който привлича децата, а те, както знаем, охотно пробват всичко как е на вкус, пише „Зюддойче Цайтунг“.

Хигиена в пандемията - кои са най-опасните места у дома

Рискът от пренасяне на вируси вкъщи при хора, които редовно посещават обществени места или пътуват с градския транспорт е доста висок, ...

Това се е случило с шестгодишно астралийско момиченце, чиито родители забелязали, че детето изведнъж започнало да се държи странно. Започнало да му се вие свят, съзнанието му било замъглено, речта – несвързана, виждала всичко двойно и имала позивни за повръщане. В отделението за спешна помощ детето за всеки случай било интубирано. След няколко часа, когато дошло на себе си, момичето разказало, че вече няколко месеца от време на време пие дезинфектант за ръце, защото бил много вкусен. Изследванията показали, че преди да бъде откарано в болницата детето изпило около 50 мл дезинфектант. Случаят е публикуван в списание „Journal of Paediatrics and Child Health“.

Обществото не осъзнава потенциалната опасност от това средство за хигиена на ръцете, предупреждава британският медик Джорджия Ричардс от университета в Оксфорд. Тя разказва, че през първите 9 месеца на тази година борят на случаите с отравяне са нараснали с 60% в сравнение със същия период на миналата година. От началото на пандемията от коронавирус в британския информационен център по отравянията са регистрирани 400 случая.

Същата тенденция се наблюдава и в Германия – там случаите на отравяне са се увеличили почти двойно. Успокояващото е, че няма ръст на тежките случаи на отравяне със средства за дезинфекция, споделят експертите. Получените сигнали обикновено се отнасят за деца, случайно глътнали дезинфектант. За щастие, повечето битови препарати в Германия имат неприятен вкус и децата обикновено отпиват съвсем малко, затова опасността не е толкова голяма.

Безпокойство сред медиците предизвиква появата на препарати за дезинфекция, съдържащи метанол, който е забранен за ползване в подобни средства. Той може да предизвика слепота, кома и смърт. Метанолът създава голяма токсикологична опасност, предупреждават медиците. Даже една глътка може да доведе до необратими последици. Ако това все пак се случи, детето трябва незабавно да бъде откарано в болница. Средствата с метанол са изтеглени от търговската мрежа, а експертите съветват хората да бъдат изключително внимателни, когато купуват стоки със съмнителен произход.

Работи се по създаването на дезинфектанти с остатъчна ефективност

„Работи се по разработването на дезинфектанти с остатъчна ефективност“. Това каза пред БНР Милена Николова от лабораторията...

За тези рискове трябва да се продължи да се говори и поради факта, че подобен начин за хигиена на ръцете е безполезна. Федералната служба по оценка на риска даже съветва по време на пандемия „в частните домакинства, където няма заразени лица, не е необходимо да се ползват биоцидни продукти“. Достатъчно е ръцете да се мият със сапун, а повърхностите на предметите да се забърсват с битови почистващи препарати.

Те обикновено съдържат тензиди, които разрушават обвивката на вируса Sars-CoV-2. Освен ако не е в близък контакт със заразен човек - без значение дали от коронавирус или друг лесно предаващ се патоген, дезинфектантите могат да се използват в ежедневието като допълнителна превантивна мярка. Ако нямате възможност да си измиете ръцете, може да използвате препарати, съдържащи спирт. При всички случаи, обаче, тези средства трябва да бъдат съхранявани на недостъпни за деца места.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Силен трус разлюля Северна Италия

Да сринем Харков квартал по квартал: Призив на пропагандист номер 1 на Русия (ВИДЕО)

Рекорден брой мигранти са отишли във Великобритания

Белгия няма да легализира наркотиците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа