Меркел и Оланд потвърдиха, че ще отидат в Минск на преговорите за мир в Украйна*

16250
Меркел и Оланд потвърдиха, че ще отидат в Минск на преговорите за мир в Украйна*
Снимка: Getty Images/Guliver

Френският президент Франсоа Оланд и германската канцлерка Ангела Меркел ще отидат в Минск, за да направят всичко възможно за постигане на споразумение по украинския конфликт, съобщи Елисейският дворец, цитиран от АФП.

По-рано френският външен министър Лоран Фабиюс заяви в директно предаване на радио "Франс ентер", че все още не е ясно дали германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд ще отидат на днешната среща в Минск, където трябва да бъде изковано споразумение за траен мир в Украйна.

"Предстоят много трудни преговори. Трябва да се предотврати война в Европа. Необходимо е да се разработи и приеме договор, който да не се окаже само къс хартия, а да бъде действително изпълняван", отбеляза френският първи дипломат. "Разрешаването на украинската криза трябва да стане само по политически път", добави Фабиюс. Той изброи някои нерешени досега важни проблеми. "Правителството в Киев е съгласно с принципа за децентрализация на властта, който е напълно законен. По този въпрос Франция се старае да изпълнява полагащата й се роля на посредник", каза по-нататък френският външен министър, пише БГНЕС.

ПФ: Правителството да изготви спешна стратегия за българите в чужбина

Продължаващия близо година военен конфликт в Украйна превръща цяла Европа в зона на напрежение и несигурност, и води до икономически ...

Според него трябва да бъде запазена териториалната цялост на Украйна, но в същото време трябва да се осигури на рускоезичното население право да използва руския език и да има известни права на автономия – проблеми, които досега не са разрешени. "Вторият важен въпрос е за гаранциите на границите и тяхното съблюдаване. По този въпрос в момента Русия поставя цял ред условия и досега не е постигнат компромис с Киев, където настояват ОССЕ да упражнява контрол върху неприкосновеността на границите", подчерта Фабиюс. Той добави, че други въпроси, които ще бъдат разисквани, са прекратяването на огъня, изтегляне на тежките въоръжения и размяната на пленници.

По-рано днес нашият военен министър Николай Ненчев каза, че ако НАТО поиска военно участие от България заради Украйна, Народното събрание ще трябва да вземе решение.

* Информацията е актуализирана

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа