Меркел не подкрепя твърдо Юнкер за председател на ЕК

16861
Меркел не подкрепя твърдо Юнкер за председател на ЕК
Снимка: Getty Images

ЕНП се нуждаят от социалистите, за да постигнат мнозинство в Европарламента. Това заяви федералният канцлер Ангела Меркел, цитирана от изданието EUobeserver. То е направено на фона на раздорите в евродесницата заради Жан-Клод Юнкер.

В Европейската народна партия (ЕНП), която победи на изборите за Европарламент, настъпи разкол, след като редица десни държавници-консерватори отхвърлиха предложението техният съпартиец Жан-Клод Юнкер да води предварителните преговори за избор на председател на Еврокомисията. Интересен факт е обаче, че френският президент Франсоа Оланд, който е социалист, каза, че Юнкер трябва да е председател на ЕК, защото ЕНП е първа партия.

Срещу кандидатурата на Юнкер от Люксембург се обявиха такива дясноцентристки държавниците като британският премиер Дейвид Камерън, унгарският Виктор Орбан, шведският Фредрик Рейнфелд и финландският Юрки Катайнен. Срещу него бе и холандският премиер либерал Марк Рюте, припомня АФП.

На своето заседание във вторник вечерта Европейският съвет, който включва държавните и правителствените ръководители на 28-те страни членки, реши тези преговори да води нейният председател Херман ван Ромпой. До средата на юни той трябва да представи кандидатури за лидери на основните евроинституции – на Еврокомисията, Европарламента и по външната политика на ЕС. Идеята е да се постигне съгласие по тези кандидатури преди срещата на върха на ЕС на 26-27 юни.

Ръководителите на тези три институции трябва да бъдат одобрени от Европарламента, докато председателят на Европейският съвет не минава през такава процедура.

Австриецът Ханес Свобода, отиващият си лидер на групата на социалистите в Европарламента, написа в Twitter, че е "абсурдно Юнкер да има нашата подкрепа за преговорите, но да бъде блокиран в Европейския съвет от собственото му политическо семейство", предаде "ИЮ Обзървър".

Срещу първоначалния избор на Юнкер за преговарящ се обяви и германският канцлер Ангела Меркел. Източник разкри пред EUObserver, че тя била ядосана на лидерите на Европарламента, които се спрели на Юнкер, и настоявала, че тези разговори трябва бъдат водени от Ромпой.

На пресконференция след срещата Меркел подчерта, че председателството на Еврокомисията е част от пакета от другите висши постове, които трябва да бъдат запълнени. Канцлерката дори отбеляза, че ЕНП се нуждаят от социалистите, за да постигнат мнозинство в Европарламента. Така" тя намекна, че поне един от тези постове трябва да бъде предложен на социалистите", коментира EUObserver.

Меркел допусна, че процесът по избор на новите лидери ще отнеме време: "Задълбочеността е преди бързината. Ние се нуждаем от гаранции, че Съветът и Комисията ще са работоспособни".

Тя избегна ясният отговор на въпроса дали за председателския пост на Еврокомисията могат да бъдат предложени и лица извън споменатия "пакет" от договорени кандидатури. Но добави, че резултатите от изборите трябва да се вземат под внимание, когато се предлагат кандидатурите.

Все пак Меркел потвърди, че като представителка на ЕНП подкрепя кандидатурата на Юнкер за някой от постовете, но добави, че предстоящият дневен ред на ЕС, който изисква реформи, ще бъде изпълняван било от Юнкер, било от всеки друг. "В това не се съмнявам", изтъкна тя.

"Ню Йорк Таймс" отбеляза, че европейските лидери са решили да проучат още кандидати, включително и на назначаване на повече жени на водещите постове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа