Меркел одобрява американските удари в Ирак

30671
Меркел одобрява американските удари в Ирак
Снимка: Getty Images / Guliver

Ангела Меркел определи като много важни американските удари срещу джихадистите от Ислямска държава в Ирак, но допълни, че планира Германия да предостави само материална помощ за кюрдските бойци, предаде БГНЕС.

"Смятам, че решението за военни действия на президента Барак Обама е много важно за отблъскване на терористите", заяви германската канцлерка в интервю за три германски вестника от регионалната прес група Цайтунгсгрупе Тюринген. Според Меркел "няма никакво съмнение, че Ислямска държава извършва безброй престъпления и жестокости и стотици хиляди души в голяма беда са изхвърлени на улицата".

"Това засилва моето убеждение, че нашето партньорство със САЩ е от голяма важност с оглед глобалните предизвикателства, въпреки дълбоките ни различия относно действията на американските разузнавателни служби", каза още Меркел, имайки предвид шпионската афера, която обтегна отношенията между Берлин и Вашингтон.

Относно германските действия в Ирак канцлерката потвърди линията, защитавана от вчера от правителството й – паралелно с хуманитарна помощ за милиони евро Германия планира да достави нелетални военни средства на кюрдските регионални сили, които са на първа линия срещу напредването на Ислямска държава. Това може да са медицински материали за бойците, каски, палатки, инструменти за нощно виждане, детектори на мини или джипове.

Меркел обаче посочи, че правителството ще се придържа към принципите на политиката си в областта на продажбата на оръжия, изключвайки възможността за директна доставка на оръжия на кюрдските бойци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа