Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Милионерка раздаде 25 милиона евро

22 юни 2024, 14:40 часа • 5799 прочитания

Още преди месеци Марлене Енгелхорн привлече вниманието с новината, че иска 25 милиона от наследството ѝ да бъдат разпределени. За целта по нейна инициатива бе създаден граждански съвет, чиято задача беше да реши как да се използват парите за благото на обществото.

25 милиона евро за 80 организации и сдружения

Днес наследството на 31-годишната Марлене Енгелхорн вече е разпределено: гражданският съвет в Австрия е предоставил наличните 25 милиона евро на общо около 80 организации и сдружения, информира германската обществена медия АРД. Според ръководителката на проекта Александра Ванг основната цел на тази акция е да се намали неравенството в обществото и да се дадат повече възможности на хората в неравностойно положение.

Още: Най-напусканите и най-предпочитаните страни от милионерите през 2024 година

Парите са предназначени за инициативи, насочени към опазване на климата и околната среда, към здравни и социални въпроси, към теми от сферата на интеграцията и образованието. Разпределени бяха не само пари - разпределени бяха признателност, уважение и шансове за по-добър живот, казва Ангелика Тафернер от гражданския съвет, разпределил средствата. 

За участие в този съвет бяха избрани 50 души на възраст между 16 и 85 години. Те прекараха шест уикенда в дискусии как парите да бъдат използвани най-добре.

Твърде много пари в ръцете на милиардерите?

Един от получателите на средства е Австрийският съюз за опазване на природата, който получи най-голямата единична сума в размер на 1,6 милиона евро. Съобщено бе, че в много от случаите средствата не се изплащат наведнъж, а се разпределят в рамките на няколко години, за да се даде на организациите и сдруженията сигурност при планирането. 

Още: Милионерите дават отговор на въпроса: Колко пари са нужни, за да сте щастливи

Марлене Енгелхорн е раздала почти цялото си богатство 

31-годишната Марлене Енгелхорн е разпределила почти цялото си състояние в рамките на тази кампания. Тя е потомка на Фридрих Енгелхорн, основател на химическия гигант BASF.

Енгелхорн е запазила за себе си сума, която да улесни прехода ѝ към професионалния живот. Младата жена не се притеснява за бъдещето си: "Моето привилегировано положение ще ми е от полза и след преразпределението на богатството ми", заяви Енгелхорн още в началото на кампанията. 31-годишната жена застъпва мнението, че не е демократично богатите хора да разпределят наследството си според личните си предпочитания и интереси.

 

Още: В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Източник: Дойче веле

Защо колите на супербогатите "живеят" в небостъргачи?

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес