Минск: Принудени сме да приемем руски ядрени оръжия заради западния натиск

2735
Минск: Принудени сме да приемем руски ядрени оръжия заради западния натиск
Снимка: Getty Images

Беларус заяви, че е принудена да приеме руските ядрени оръжия поради "безпрецедентен" натиск от страна на Запада (САЩ, ЕС и НАТО), като настоя, че разполагането им не нарушава международните споразумения.

"Беларус е принудена да предприеме ответни действия за укрепване на собствената си сигурност и отбранителна способност", се казва в изявление на външното министерство, като се добавя, че Минск е бил подложен на "безпрецедентен" политически и икономически натиск от страна на САЩ и техните съюзници.

ОЩЕ: ЕС готви нови санкции, ако Русия разположи ядрени оръжия в Беларус

В духа на Путиновата пропаганда и тази на Александър Лукашенко, Беларус нарича действията на Запада спрямо нея "неяпряка и груба намеса във вътрешните работи на независима държава, насочена към промяна на геополитическия курс и промяна на вътрешнополитическия строй на Беларус". Според Минск това "пряко противоречи на задълженията, поети от отделните страни, подписали Меморандума за гаранции за сигурност във връзка с присъединяването на Република Беларус към Договора за неразпространение на ядреното оръжие (ДНЯО)".

Беларус се плаши, че пактът за отбрана НАТО увеличил военния си потенциал в непосредствена близост до границите ѝ.

"Военното сътрудничество между Беларус и Русия се осъществява в строго съответствие с международното право. Обучението на беларуски пилоти, способни да управляват самолети със специфични боеприпаси, модернизацията на такива самолети, както и разполагането на ядрени бойни заряди на територията на Беларус, без да се предава на Минск контрол над тях, както и достъп до съответните технологии, по никакъв начин не противоречат на разпоредбите на член номер I и номер II на ДНЯО", твърдят от МВнР в Минск.

Това според тях не е нещо ново в сферата на военното сътрудничество между неядрената и ядрената държава.

"В НАТО отдавна съществува практиката на "съвместни ядрени мисии", самолетите на страните членки на Алианса са сертифицирани за полети с ядрено оръжие, подготвя се летателен състав за такива "мисии", провеждат се съответните учения. На териториите на европейските страни членки на НАТО се съхраняват над 150 единици тактическо ядрено оръжие на САЩ, подготвени са над 250 самолета за възможното им използване", твърди Минск.

Беларуската страна иска "конструктивен и взаимно уважителен диалог", насочен към "укрепване на архитектурата на глобалната и регионалната сигурност, многостранните механизми за разоръжаване, неразпространение и контрол над въоръженията, в това число и в ядрената сфера". Всичко това - при все че Лукашенко се е съгласил да приеме руско ядрено оръжие в хранилището, което трябва да е готово до 1 юли.

Колко опасни са тактическите ядрени оръжия?

Русия обяви, че иска да разположи тактическо ядрено оръжие в Беларус. Какво е това оръжие, с какви ядрени бойни глави е оборудвано, кол...

БГНЕС припомня, че в събота Путин обяви, че Русия ще завърши изграждането на специално съоръжение за съхранение на тактически ядрени оръжия в съседна Беларус, което предизвика загриженост и осъждане от страна на Украйна и западните ѝ съюзници.

Путин заяви, че неговият колега Александър Лукашенко отдавна е повдигнал този въпрос.

"САЩ отдавна са разположили такива оръжия в редица държави, така че в искането на Беларус няма нищо необичайно", заяви руският лидер.

Той заяви, че Русия вече е предала на Беларус системи "Искандер", които могат да се използват за изстрелване на тактически ядрени оръжия.

До 1 юли Русия ще завърши изграждането на склад за тактически ядрени оръжия в Беларус и контролът върху оръжията няма да бъде предаден на Минск, добави Путин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Търсят се соларни специалисти: Това е може би една от най-перспективните професии в бъдеще

В Германия работят повече от всякога: 55 милиарда часа работа - рекорд!

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа