Москва заклейми Навални като „агент” на САЩ

1318
Москва заклейми Навални като „агент” на САЩ
Снимка: FB Алексей Навални

В четвъртък Русия предположи, че Вашингтон побърза да осъди определянето на групите на Алексей Навални като екстремистки, тъй като критикът на Кремъл всъщност работел за САЩ, съобщи АФП.

Московският съд късно в сряда определи като „екстремистки” регионалните офиси на Навални и неговата Фондация за борба с корупцията (ФБК), като им забрани да работят в Русия.

Държавният департамент на САЩ нарече действието "особено обезпокоително" и заяви, че е част от модел за ограничаване на основните права в Русия.

В радиоинтервю в четвъртък сутринта говорителят на руското външно министерство Мария Захарова каза, че отговорът показва степента на намеса на САЩ в руските дела.

„Можете ли да си представите да видите такава мигновена реакция от Държавния департамент на местно или някакво друго вътрешно решение в друга държава?“, каза тя в интервюто, излъчено в YouTube и държавното радио.

"Н яколко часа по-късно те правят специално изявление. Това означава, че те са политически замесени в историята", каза тя и добави, че по този начин Вашингтон разкрива своите "агенти".

"Те проявяват такава политическа ревност, защото тя засяга тези, които са контролирали, тези, които са подкрепяли политически и по други начини", каза Захарова.

Брюксел: В ЕС няма единодушие по отношенията с Русия

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви пред депутатите от Европарламента, че в ЕС няма единодушие по въпроса за отношеният...

През април прокурорите поискаха организациите на Навални да бъдат дамгосани като "екстремистки", като заявиха, че групата планира въстание с подкрепата на Запада.

Преди парламентарните избори през септември депутатите приеха законови мерки, което забраняват на членовете и спонсорите на "екстремистки" групи да участват в изборите.

В четвъртък Европейският съюз денонсира решение на руския съд, което определи като "екстремистки" политическите организации на Навални и им забрани да работят.

"Вчерашното решение на Московски съд за определяне на организациите на г-н Алексей Навални като "екстремистки групи" бележи най-сериозните усилия до момента от страна на руското правителство за потушаване на независимата политическа опозиция и разследванията срещу корупцията", заяви шефът на външната политика на ЕС Жозеп Борел от името на 27-те държави-членки. В изявлението се казва, че ходът е предназначен "да премахне влиянието на политическите мрежи на г-н Навални преди изборите за Държавна дума през септември и след това".

"Това е неоснователно решение, което потвърждава негативния модел на систематични репресии върху правата и свободите на човека, които са залегнали в руската конституция," се казва в него.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Десетки арестувани по целия свят: Полицията разби голям сайт за онлайн измами

Готвели военен саботаж от името на Русия: Германия арестува двама мъже

Щетите по руската военна база в Джанкой: Украинското разузнаване с данни (ВИДЕО)

Буданов: Това е планът ни оттук нататък

Ракети и дронове засипаха Русия, взривове в Украйна след руска атака

Русия е много опасна, но помощта за Украйна остава предимно на думи (ВИДЕО)

Беларус също реши да тръгне по пътя на войната: Излиза от ключов договор

Популярна обида срещу Путин ехти в Грузия заради закон по руски модел (ВИДЕО)

Без мнозинство: Консерваторите в Хърватия спечелиха изборите

"Луфтханза" все още няма да лети до Иран и Ливан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com