На един клик разстояние - дигиталната зависимост при децата става все по-силна

1086
На един клик разстояние - дигиталната зависимост при децата става все по-силна
Снимка: iStock

19-годишният Паул от Берлин е завършил гимназия преди почти година. Спомените му от последната година в училище не са приятни. "Непрестанно бяхме в локдаун заради Ковид. Седмици наред нямаше училище и просто трябваше да си стоим вкъщи". Срещите с приятели, разходките, купоните, спортуването - много от важните неща за младежите в Германия дълго време бяха забранени.

"Единственото, което можеше да се прави, бяха компютърните игри или общуването през смартфона в социалните мрежи", разказва Паул, който се радва, че ограниченията са отпаднали. Докато той с удоволствие се е върнал в истинския свят, мнозина други са останали заклещени във виртуалния.

"Ужасяващ" брой млади хора

Според едно изследване на Хамбургската университетска болница броят на децата и младежите, които са патологично зависими от компютърните игри и социалните медии, се е удвоил от 2019 година насам. Близо 680 хиляди подрастващи залагат онлайн, чатят, постват или стриймват видеа поне по пет часа дневно.

Според един от изследователите това е "ужасяващо" голям брой деца. "За нещастие очакванията ни, че тази тенденция ще се забави, се оказаха погрешни", признава той.

Психологът Кай Мюлер се бори с последствията ежедневно. Отчаяни родители се обръщат към неговата клиника, защото децата им прекарват всяка свободна минута пред компютъра или мобилния телефон.

Младежите неглижират училището и семейството си, противят се на разделянето с устройството си и реагират с тревожност, гняв и неразбиране, когато са принудени да се отделят от компютъра или телефона. Някои се барикадират в стаите си, откъснати от всякаква социална среда - изоставят хобитата и интересите си. В някои екстремни случаи дори забравят да ядат или оставят кофа в стаята, която ползват вместо тоалетна.

Мюлер подчертава, че пандемията е усложнила много ситуацията за подрастващите, които са доста по-уязвими психически от възрастните. За тях видеоигрите и социалните медии често са се превръщали в успокоение. По този начин те развиват емоционална връзка с дигиталните си устройства, която трудно се прекъсва, обяснява психологът.

Пълна загуба на контрол

От началото на 2022 година пристрастяването към компютърни игри е обособено като отделна диагноза от СЗО. Мюлер посочва три критерия за диагностицирането. На първо място е "загубата на контрол" - неспособност да се взимат решения относно ползването на устройствата.

Вторият проблем е свързан с приоритизирането - когато видеоиграта или използването на социалната мрежа вече не е просто част от живота, а доминира над всичко останало. Трети критерий за пристрастеност към видеоигри и социални мрежи е рязкото увеличаване на потреблението.

17-годишни младежи идват в амбулаторията за хазартна зависимост в Майнц и молят за помощ. "Когато засегнатите вече имат психически проблеми или срещат трудности да правят нещо друго, това е ясен признак за пристрастяване", обяснява Мюлер от практиката.

Пристрастяване за цял живот

Младите хора ежедневно учат нови неща. Не просто в академична среда, но и в личен план. "Има цяла гама от дейности, свързани с развитието, които се проявяват в тийнейджърските години. Случва се някой да е на 25-26 години и да се държи като 15-16-годишен".

Момчетата по-често се пристрастяват към видеоигрите от момичетата. Зависимостта от социалните медии е еднаква и при двата пола. "Използването на социалните мрежи е част от днешното общество, то е в главите на хората", казва Мюлер, който предполага, че има "голям брой нерегистрирани случаи" сред зависимите в тази област. Германското министерство на здравеопазването е възложило провеждането на образователни кампании, които са изрично насочени към прекомерната употреба на социалните мрежи.

Във всеки случай колкото по-рано се намесят лекарите и психолозите и преди пристрастяването да стане хронично, толкова по-добре може да се лекува. "Имаме и пациенти, които още в младостта си са имали ясни симптоми на пристрастяване, но са започнали лечение. При една част от тях терапията подължава години - даже и на 30-годишна възраст или по-късно, защото това просто не изчезва", добавя експертът.

Рецидивът е само на клик разстояние

"Ако сега не се вземат бързи мерки, все повече деца и младежи ще изпадат в медийна зависимост и негативната тенденция вече няма да може да бъде спряна", казва председателят на здравната организация DAK-Gesundheit Андрес Щорм. "Децата и младежите трябва да се научат да могат да оценяват рисковете от използването на социални медии и да обмислят поведението си на потребители, за да могат в дългосрочен план да използват конструктивно възможностите на цифровия свят за своя личен и професионален живот."

Психолозите виждат в това и задача за родителите, които трябва последователно да поставят ограничения за използването на цифрови развлечения - особено при по-малките деца. Защото едно е ясно: компютрите и смартфоните са вездесъщи и е невъзможно да си представим съвременния свят без тях.

Докато при алкохолната или никотиновата зависимост е възможно въздържание, при дигиталната зависимост рецидивът винаги е само на един клик разстояние.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа