На фона на болезнения удар по военните ѝ самолети, Русия налага религиозен фанатизъм (ВИДЕО)

9779
На фона на болезнения удар по военните ѝ самолети, Русия налага религиозен фанатизъм (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Сателитни снимки от 4 април показват, че в руската ВВС база "Енгелс" е имало 3 стратегически бомбардировача Ту-160, 5 стратегически бомбардировача Ту-95, военнотранспортен Ил-76, както и Ту-22. В руската ВВС база в Ейск е имало 10 тренировъчни и бойни реактивни Л-39 "Албатрос", 5 военно-транспортни Ан-26, 1 военнотранспортен Ан-74, 1 военнотранспортен Ан-12, 4 изтребителя от IV-то поколение Су-27, 4 щурмови изтребителя Су-25, един Су-30, както и няколко военни хеликоптера Ка-52 "Алигатор" и Ми-8. А в руската база в Морозовск е имало 29 изтребител-бомбардировача, предимно Су-34: Поразени стратегически бомбардировачи, изгорели Су-25: Щетите по 3 руски военни летища според ГУР

Пълната картина на масираната украинска атака с дронове по тези бази тепърва ще се изяснява – дотук руснаците твърдо отричат каквито и да е значими щети, прави го и популярният руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук. Но ако се потвърди, че са ударени 3 Ту-95МС при една атака, това ще значи 5% загуба за руската военна авиация на тези много ценни стратегически бомбардировачи и би било огромен удар, коментира в дневния си анализ ISW – американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната. Тръстът напомня, че Русия има около 300 самолета "Сухой" в различни модели – точно с някои от тези модели Руската федерация извършва бомбардировки с авиационни бомби, които се оказаха едно от най-ефективните оръжия за руснаците на фронта в Украйна: F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Ясно е обаче друго – че един от дроновете, атакували Морозовск, е излъчвал "музикален поздрав" - свирил е мелодията на германската песен "Какво искаме да пием":

Ако обаче украинците запазят темпото на подобни атаки като тази от нощта на 5 април, тогава руската армия ще трябва да обърне внимание и това ще окаже влияние на бойните действия, смятат от ISW. Засега, по тяхна оценка, руското военно командване успява да компенсира загубите, а те са наистина сериозни – през последната седмица специално бяха спрени няколко големи руски атаки с бронирана техника до Тоненко (на запад от Авдеевка), Терно (15 километра западно от град Кремена, Лиманско направление) и при Часов Яр (Бахмутско направление). Изглежда руското военно министерство вярва, че има достатъчно ресурс за такава променена тактика – хвърляне в боя по-масирано на по-ценна техника и повече войници: Касапница за танкове и войници: Безумни руски жертви в Украйна, но Русия пълзи напред (ВИДЕО)

От украинска страна, премиерът на страната Денис Шмигал коментира пред естонската държавна медия ERR, че Украйна подготвя няколко нови бригади, но чака от Запада да помогне да ги въоръжи по необходимите стандарти. Шмигал коментира, че Украйна ще се справи с "обичайната досега мобилизация". Официално Украйна обяви и, че има 371 случая на използвани от руснаците боеприпаси с химични вещества през март, 2024 година – предимно гранати.

Русский мир

Междувременно, кореспондентът на BBC в Русия Стив Розенберг направи своеобразен преглед на руския печат, който добре показва как режимът на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин се отнася към останалия свят. Посланието е – който не е съгласен с Русия, е Антихрист. Цитирани са различни висши руски официални лица и политици и техните думи именно с това внушение. Отделно, руският външен министър Сергей Лавров пак е говорител на тезата как Украйна е виновна за терористичната атака в Москва, в "Крокус Сити Хол" - без да се представят убедителни доказателства. Цитиран е и Путин, който играе ролята на "доброто ченге" - как не можело ислямски фундаменталисти да са виновни, защото Руската федерация била хармонична държава с мултирелигиозно и мултикултурно съжителство. Розенберг обаче напомня, че преди атаката в "Крокус Сити Хол" ФСБ официално съобщи за спряна атака от страна на ИДИЛ срещу Московската синагога и престрелка с бойци на ИДИЛ в Северен Кавказ: Украйна стои зад атаката в "Крокус": Русия продължава да гради тази теза (ВИДЕО)

Войната в Украйна: Развитие на бойните действия

Съгласно сутрешната сводка на украинския генщаб, интензивността на бойните действия по целия фронт се е повишила. Регистрирани са 80 бойни сблъсъка по целия фронт, с 15 повече на дневна база. Най-горещо се оказа в направлението на запад от Авдеевка – 22 отбити руски пехотни атаки по украински данни, по линията от югозапад на северозапад на 15-20 километра от самата Авдеевка: Невелско – Първомайско – Семьоновка – Уманско – Яснобродовка – Бердичи. Там е имало и бомбардировки от руската военна авиация. В Новопавловското направление (на запад от Маринка: селата Красногоровка, Новомихайловка, Григоровка и на северозапад към Константиновка) са спрени 20 руски пехотни атаки, докладват украинците. (КАРТА) А в Бахмутското направление са спрени над 16 руски пехотни атаки, извършени с ясното намерение руснаците да си подсигурят добри позиции за атака на Часов Яр, като и тук е имало бомбардировки от руската военна авиация. Руски военни телеграм канали обсъждат дали руската армия няма да опита да пробие през Калиновка, северно от Часов Яр, защото водният канал "Северски Донец – Донбас" е силна защитна линия за украинците, както и че руснаците първо трябва да овладеят изцяло Ивановско (5-6 километра запад-югозапад от Бахмут) и Богдановка (5-6 километра северозападно от Бахмут), иначе няма да могат да атакуват успешно Часов Яр: След Бахмут и Авдеевка: Следващата голяма касапница е близо (ВИДЕО). Повишена активност има и на източния бряг на река Днепър, при Кринки (30 километра североизточно от град Херсон) – там са отбити 16 руски пехотни атаки. Говорителят на украинското командване "Юг" Наталия Хуменюк предупреди преди 2 дни, че руснаците се активизират и опитват да разкъсат украинското предмостие с атаки на повече места.

Предвид подновената руска офанзива на запад от Авдеевка, "Рибар" пише, че няма съществени промени при Бердичи и Семьоновка, но че в Семьоновка руснаците бомбардират с авиация с всички сили. Ясно е, че руската армия се приближи от юг към Семьоновка с поредицата вълни от атаки с бронирана техника, въпреки големите жертви.

Геолокализирани видеокадри обаче показват, че украинците успяват да удрят с дронове в непосредствения руски тил що се отнася до Авдеевското направление – в коксохимичния завод, който е използван от руснаците за база за атаките им през Степово към Бердичи:

В свой анализ украинският военен експерт и о.з. полковник Константин Машовец, който е служил в украинския генщаб, предупреждава, че скоро може да се очаква руски натиск в Купянското направление. Засега там е тихо – за пореден ден украинският генщаб не отчита нито една руска пехотна атака в това направление. Машовец изброява прехвърляне на руски военни части от Лиманското към Купянското направление – в Лиманското направление руснаците така и не могат да пробият през Терно и да завършат оперативната задача да изтласкат украинската армия на запад от река Жребец. "Вероятно в близко бъдеще ще се сблъскаме с нова серия от вражески атаки в района на село Синковка, както и по пътя Купянск – Сватово", пише Машовец: Руската офанзива към Купянск и Лиман: Стратегии, цели и защо този път може да има успех

Специално за линията Терно – Ямполовка Машовец смята, че на руснаците ще трябват още подкрепления, за да се надяват на пробив. Той добавя, че темпото на руските атаки се забавя и може би руското командване ще приоритизира и насочи усилията си в други направления. Според него, руснаците са решили да действат с мисъл за атака на агломерацията Славянск – Краматорск – с овладяване на Купянск и Часов Яр като опорни точки от север и от юг и на линията Северск – Звановка ("Рибар" се хвали, че руски части превзели една украинска позиция при Весело), като за оперативен руски успех в Северското направление трябва да бъде превзета Билохоровка (Белогоровка) в Луганска област, там за момента украинците удържат: Руска лятна офанзива 2024: Вариант Славянск – Краматорск

В Новопавловското направление, въпреки жестоките боеве и високо темпо, още няма някакъв по-голям руски пробив:

Тази нощ Русия извърши пореден масиран комбиниран обстрел срещу цели в Украйна – с дронове и ракети. Съгласно актуалната справка на украинските ВВС, изстреляни са 32 дрона клас "Шахед" от Приморск и Курска област, свалени са 28. Освен това – 3 зенитни ракети С-300, от които нито една не е прехваната, 2 крилати ракети Х-101/Х-555, които са свалени, както и 1 ракета с морско базиране "Калибър" от Черно море в посока Николаев, също свалена: Руска атака уби 6 души в Харков

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Свиреп пожар в Москва, на място е извикан хеликоптер (ВИДЕА)

В Тбилиси: Хиляди грузинци отново излязоха на протест

Губернаторът на Курска област забрани на мигрантите да работят като таксиметрови шофьори

Който казва, че войната в Украйна трябва да бъде замразена, никога не е гледал картата и не познава историята: Ген. Ходжис

Осъден за подкуп руски бивш зам.-министър се включва във войната срещу Украйна

Харков отново на прицел: Руски управляеми бомби раниха шест деца в областта

Катерите, които Естония предаде на Украйна, от днес започват бойни мисии (СНИМКИ)

Карла Бруни-Саркози в беда: Разследват доколко е забъркана в скандала с нейния съпруг

Руските сили убиват предаващи се украински военни: Human Rights Watch с конкретни примери

Лошо време в Италия: Локални наводнения и повишени нива на реките (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа