На това обучават украинските военни. В Германия

12510
На това обучават украинските военни. В Германия
Снимка: Getty Images

Американската армия дълго време отказваше да разкрие как точно преминава обучението на украинските военни в Германия - сега за пръв път се предоставя повече информация, публикувана от АРД. В центъра на военната база в Графенвьор, в Бавария, се намира лагерът "Касерин", който сега се нарича "Херсон". По традиция в началото на август на това място се провежда германско-американски празник. В момента обаче там са настанени около 1000 войници - мъже и жени - от Украйна.

От април миналата година американската армия в Бавария е обучила над 12 000 украинци да използват различни оръжейни системи. При това сътрудничеството между САЩ и Украйна не е отскоро - през 2015-а година специално за тази цел е създадена групата Joint Multi Training Group Ukraine (JMTG-U). Преди началото на войната американски войници дори са били стационирани в Западна Украйна.

Какво представлява обучението

Двеста от пребиваващите в базата украински войници в момента се учат да използват основните танкове M1A1 "Ейбрамс" - тъй като през есента САЩ планират да изпратят 31 от тях на фронта. Мъжете и жените преминават обучение, което продължава 12 седмици. Хората, пристигнали в Бавария, имат различен опит - някои от тях никога преди не са държали оръжие в ръце, разказва АРД.

Сред обучаваните е и 71-годишен мъж. Както е споделил на един американски войник: минава през изнурителното психически и физически обучение заради семейството си - прави го, защото иска внуците му да живеят в мир.

Първото нещо, което обучаваните трябва да направят, е да се почувстват като екип и да се сработят заедно, обяснява пред АРД говорител на американската армия. Отначало опознават танка на малки групи, а с течение на времето се научават да управляват заедно и други танкове и системи. В рамките на седмици украинците трябва да опознаят общо 36 военни оръжейни системи. Инструктор от американската армия пояснява, че не става дума само за управлението на машините, а и за разработването и приложението на военни стратегии.

Още: Страхува ли се Путин от Вагнер?

Седем дни седмично, 24 часа в денонощие

Обучението изисква много усилия от страна на курсантите - те работят денонощно седем дни в седмицата. Американски инструктор споделя, че украинците имат много въпроси. Постоянно се появяват и нови предизвикателства, на които двете страни - Украйна и САЩ - трябва заедно да намерят решение. Затова и същността на обучението непрекъснато се променя.

Около 2000 американски войници обучават украинските бойци. Най-голямото препятствие е езиковата бариера, казва американският инструктор. Всички уреди за управление например - превключвателите, бутоните и копчетата на танка "Ейбрамс" - са на английски. Налага се постепенно те да бъдат обозначени и на украински. Междувременно упътването за управление на танка е преведено, информира АРД.

И начинът на управление на бойния танк представлява голямо предизвикателство за украинските военни. "Ейбрамс" е много по-сложна система от тези, които украинците са използвали преди.

Още: Зеленски - Украйна се нуждае от небесен щит

Реални сценарии от бойното поле

Във военната база, която се простира на над 22 000 хектара, се пресъздават реални военни сценарии, каквито в момента се разиграват на бойното поле в Украйна. Освен всичко друго, това става възможно и благодарение на сателитни снимки от регионите, в които се водят бойните действия. Обучението се провежда не само на полигона, но и виртуално, в специални кабинети на американската армия. Войниците се учат и как да ремонтират бързо оборудването на фронта.

Учебните полигони Графенвьор и Хоенфелс, които са в съседство, са най-големите по площ тренировъчни центрове на американската армия извън територията на САЩ. Графенвьор е смятан и за един от най-модерните центрове от този вид в цяла Европа. В района са разположени около 13 000 американски войници, информира АРД.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

"Дива невестулка": Украйна прилага тактиката на САЩ от войната във Виетнам

На Путин не му изглежда, че Русия е готова за победа в Украйна: Знакови промени (ВИДЕО)

За 67 секунди: "Путиновият" закон мина за последно на комисия в Грузия, полицаи биха протестиращи (ВИДЕО)

Двуцифрено число загинали в срутилия се след взрив блок в Белгород (ВИДЕО)

Дневен рекорд: Абсурдно число убити и ранени руски войници в Украйна

Русия има тактически успех в Харковска област: Признание на украинския генщаб

Пак пожар заради дронове: Действителността в Русия (ВИДЕО)

Стана ясно колко души са починали от наводненията в Бразилия

Полша укрепва оградата по границата с Беларус

Зеленски: Целта на офанзивата в Харков е да се разтегнат нашите сили на фронта (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа