Напрежение между Германия и Русия: Немскоезичният канал на руската телевизия RT е свален от ефир

8792
Напрежение между Германия и Русия: Немскоезичният канал на руската телевизия RT е свален от ефир
Снимка: Unplash

Европейският сателитен оператор Eutelsat спря излъчването на немскоезичния канал на руската държавна телевизия RT, съобщиха германските регулаторни органи. Това е последната ескалация на медийния спор между страните, съобщава АФП.

Регулаторът MABB заяви, че RT DE нито е поискал, нито е получил лиценз за излъчване от германския орган и че Eutelsat е бил информиран за спора. В резултат на това Eutelsat прекратява сателитното излъчване на програмата RT DE, се казва в изявлението на MABB.

„Лек локдаун“ започва в Германия от 28 декември

Властите в Германия възнамеряват от 28 декември да въведат в страната „лек локдаун“, въпреки предварителните си планове да ...

Този ход идва дни след като YouTube блокира трети немскоезичен канал на RT, което разгневи Москва.

RT DE заяви, че последният опит за блокиране на предаванията му е "незаконен" и е резултат от политически натиск от страна на Берлин, в момент на дипломатическо напрежение между Германия и Русия.

Каналът е със седалище в Москва и има сръбски лиценз за кабелно и сателитно излъчване, което според RT позволява излъчването му в Германия съгласно европейското законодателство. Германският регулаторен орган MABB обаче смята, че сръбският лиценз е недостатъчен, тъй като RT DE "е на немски език и е насочен към германския пазар". Поради това той започна процедура срещу базираната в Берлин компания RT DE Productions.

Стартирала през 2005 г. като "Russia Today", финансираната от държавата RT се разраства с излъчвания и уебсайтове на различни езици, включително английски, френски, испански и арабски. Западните държави я обвиняват, че разпространява дезинформация и пропаганда в полза на Кремъл.

Във вторник руският президент Владимир Путин призова за прекратяване на "дискриминацията" срещу RT.

Германия осъди намеренията на Русия да забрани правозащитна организация

Външният министър на Германия Хайко Маас заяви днес, че е потресен от започналата в Русия процедура по забраняването на правозащитната ...

В разговор с RT днес външният министър Сергей Лавров заяви, че не може да изключи ответни мерки за блокирането на сателита.

"От самото начало германските власти направиха всичко възможно, за да създадат лош имидж на вашия канал (RT) в германското общество", каза той. "Доскоро не искахме да тръгнем по същия път, задушавайки пресата... но не мога да изключа, че ще отговорим".

По-рано тази година Люксембург отказа да издаде лиценз на RT за излъчване на немскоезичен канал в страната, тъй като дейността му до голяма степен е базирана в Германия. Литва и Латвия също са забранили канала.

Миналата седмица YouTube, собственост на Google, блокира най-новия немскоезичен канал на RT "Auf Sendung", защото се опитва да заобиколи по-ранното прекратяване на RT DE и "Der Fehlende Part". Руският медиен регулатор поиска от YouTube да възстанови канала, като обяви това за "акт на цензура".

Медийният спор заплашва да изостри още повече връзките между Русия и Германия, след като миналата седмица берлински съд осъди руснак на доживотен затвор заради убийство на германска земя през 2019 г., което според съда е било поръчано от Москва. Решението накара Германия да експулсира двама руски дипломати. Москва отговори с ответни експулсирания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нападение с нож в училище в Уелс, има ранени

Истинската причина за ареста на заместника на Шойгу е държавна измяна. Песков: Това са глупости

За първи път Киев и Москва преговаряха за връщане на украински деца: Какви са резултатите?

Факт е първата директива в ЕС за правата на работещите през онлайн платформи

Не искал руски паспорт: 88-годишен украинец избяга от окупирания Донецк с една раница на гръб

Руски заплати и отгоре, но няма лекари, учители, инженери в окупираните украински земи

"Мръсното бельо" на арестуван за корупция заместник на Шойгу бързо излиза: Живеел като герой от "Майстора и Маргарита" (ВИДЕО)

"Герой" от "спецоперацията": Бивш наемник на "Вагнер" влиза в затвора за жестоко изнасилване и убийство

Великобритания ще предаде на Украйна за първи път високоточни бомби с лазерно насочване

250 евро великденски добавки за пенсионерите с ниски доходи в Кипър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа