Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Навални е изправен пред нови обвинения, грозят го до 30 години затвор

20 октомври 2022, 19:50 часа • 1575 прочитания

Затвореният руски опозиционен политик Алексей Навални заяви, че са му повдигнати нови обвинения в тероризъм и екстремизъм, които според него могат да го оставят зад решетките за срок до 30 години.

"Получих официално уведомление, че срещу мен е образувано ново наказателно дело" за пропагандиране на екстремизъм, призоваване към тероризъм, финансиране на екстремистка дейност и реабилитиране на нацизма“, заяви Навални. "Адвокатите изчислиха, че като се вземат предвид сроковете за тези закони, мога да бъда тук до 30 години", добави той, цитиран от БГНЕС.

Навални пак е в карцера, след като разкритикува частичната мобилизация в Русия

През март миналата година Навални беше осъден на 9 години затвор за измама. 46-годишният Навални беше арестуван през януари 2021 г. при завръщането си от Германия, където се възстановяваше от атака с отрова, която едва не го уби, за което той обвинява Кремъл.

Навални осъди решението на президента Владимир Путин да изпрати войски в Украйна, а по-рано този месец неговата организация заяви, че ще отвори отново офисите си, за да се бори срещу мобилизацията на Кремъл. "Аз съм гений на подземния свят", заяви той в Twitter днес в обичайния си шеговит стил. "Всички вие си мислехте, че съм бил изолиран в затвора в продължение на две години, но се оказа, че активно съм извършвал престъпления".

Навални, който се издигна до водеща опозиционна фигура в Русия благодарение на масовите антипутински протести през 2011 г., изгради огромна операция в социалните медии, като създаваше видеоклипове, разобличаващи корупцията на държавни служители. Путин отказва да произнесе името му публично.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес