Неочакван проблем за Лавров в Бразилия: Никой не иска да зареди самолета му с гориво

8917
Неочакван проблем за Лавров в Бразилия: Никой не иска да зареди самолета му с гориво
Снимка: Getty Images

Няколко дипломатически самолета пристигнаха в Рио де Жанейро тази седмица за предварителната среща на Г-20, на която присъстваха външни министри от водещите световни страни. Русия изпрати външния си министър Сергей Лавров, известен с последователната защита на нахлуването в Украйна от 2014 г. насам. Той пристигна в Рио на борда на руския държавен Ил-96 Илюшин, който по пътя направи спирания за презареждане в Куба и Венецуела.

Още: Лавров бързо избяга от ОССЕ, но обвини Блинкен, че бил "страхливец"

Според информация на бразилската медия Aeroin, след срещата на Г-20, руският външен министър е планирал да пътува до столицата Бразилия, за да се възползва от престоя си в страната и да се срещне с президента Лула да Силва. Тази среща обаче бе на път да се провали, както разкри списание Valor Econômico. Причината е свързана със САЩ: като ключова фигура в руското правителство и защитник на инвазията, Лавров е санкциониран от американците. Тези санкции включват не само него като физическо лице, но и фирми, които му предоставят всякакъв вид услуги. Следователно доставчиците на гориво, обслужващи всеки самолет, използван от Лавров, могат да бъдат санкционирани и да им бъде забранено да правят бизнес със САЩ, включително американски частни компании.

Още: Стратегията на Русия: Лавров тръгва на обиколка в Латинска Америка

Поради този страх VIBRA, известна преди като BR Distribuidora и която беше подразделение на Petrobras, отказа да достави гориво за IL-96 в Бразилия. Зареждането с гориво на „Илюшин“ в бразилската столица беше необходимо, за да лети без кацане до Казабланка, където щеше да бъде зареден отново, за да стигне до Русия по нови маршрути, които избягват европейското въздушно пространство.

Ако VIBRA достави гориво за руския Ил-96, тя може да бъде загуби клиенти като American Airlines, Delta Airlines и United Airlines, които редовно оперират в Бразилия. От компанията предпочетоха да не коментират въпроса. Става дума за така наречените вторични санкции на САЩ. Те засягат компании в чужбина. На американците и американските компании е забранено да правят бизнес с тях - и следователно са опасни за чуждестранните компании.

Още: Заради сваления самолет: Лавров поиска извънредно заседание на ООН

Транспортни неудобства за Лавров

Все пак, за да избегне отмяна на срещата, бразилското правителство се консултира с бразилските военновъздушни сили относно наличността на авиационен керосин във военновъздушната база Galeão, но военните съобщиха, че не разполагат с достатъчно количество.

Алтернатива, представена на Сергей Лавров, беше да се върне в Рио за презареждане, преди да продължи към Мароко, което би означавало по-голямо отклонение – предложение, отхвърлено от руснаците. При липса на други възможности беше договорено руският министър да пътува със самолет на FAB до Бразилия с полета, който ще вземе бразилския външен министър Мауро Виейра. Не е ясно дали Виейра ще придружи Лавров на обратния полет до Рио, откъдето той трябва да замине в петък с Ил-96 за Мароко. Важно е да се отбележи, че това не е първият път, когато Лавров посещава Бразилия след началото на войната, но при последното си посещение той спря само в столицата и тогава не бе съобщено дали самолетът е бил зареден с гориво. 

Още: Лавров: За да има мир, трябва да танцуваме танго, но украинците могат само брейк

По пътя натам Лавров беше изминал доста голямо разстояние. От Москва RA-96019 първо прелетя на юг над Турция и след това до Казабланка, където презареди. Това означаваше, че може да лети около затвореното европейско въздушно пространство. След това от Мароко Ил-96 се насочи към Хавана.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа