Неопитни, но дисциплинирани: Кои са японските доброволци, сражаващи се на страната на Украйна

11056
Неопитни, но дисциплинирани: Кои са японските доброволци, сражаващи се на  страната на Украйна
Снимка: Getty Images

Много чуждестранни доброволци, които се присъединиха към украинските сили в борбата им срещу руските окупатори, са бивши военни от армиите на техните собствени страни и са калени в битките. Японските доброволци обаче са изключение - повечето са новаци в областта. Армията на Япония, според пацифистката конституция на страната, е ограничена само до отбранителна роля и не е участвала във въоръжен конфликт от края на Втората световна война.

Токио, подобно на правителствата на други страни, не препоръчва на японците да посещават Украйна от началото на войната там. Многото препятствия обаче не спират доброволците. "В Япония бях едно нищо", споделя Юя Мотомура, 45-годишен управител на игрална зала за маджонг, който разказва как се е чувствал пренебрегнат от японското общество и мечтаел да бъде оценен. Той бил впечатлен от волята на украинския президент Володимир Зеленски да окаже съпротива на всяка цена от началото на руската инвазия през февруари 2022 г.

В Държавната дума предложиха руската граница да се охранява от доброволци

Охраната на държавната граница на Русия може да се възложи на доброволци, които да сформират отряди за защита на страната от диверсия о...

"Винаги съм смятал, че съм един по-социално ангажиран човек, отколкото другите хора са си мислели за мен. Сражавайки се за Украйна, мога да докажа на другите това чрез дела, а не само чрез думи", каза той през април, преди да потегли отново за Киев.  Преди това той първоначално е посетил Украйна два месеца след началото на руската офанзива, за да достави провизии на бежанците.

След няколко престоя Мотомура е приет в Грузинския легион, част от Международния легион за териториална защита на Украйна, съставен от чуждестранни бойци. Присъединяването му към тази част е улеснено от друг японец, бивш член на престъпната организация якудза, известен с името Хару Сан.

Грузинският легион наброява доброволци от 33 националности, сред които сега има осем японци, разказва командирът на тази част Мамука Мамулашвили. "Те са много мотивирани, много дисциплинирани и се интегрират лесно в обучението, през което преминават сега", допълва той.

ОЩЕ: Русия заплаши Япония със "сериозни последствия" заради доставките на оръжия за Украйна

Япония започна да доставя тротил за артилерийските снаряди на Украйна

Въпреки забраната за износ на военни стоки, Япония е намерила начин да доставя тротил за 155-милиметровите артилерийски снаряди, предна...

"Сигурен съм, че в Украйна има много мъже, които не искат да отидат на фронта, но са принудени да го направят заради близките си. Искам да заменя един от тях и да се бия за неговата страна", казва Мотомура. Като мотив за заминаването си за Украйна той изтъква и развода си и раздялата си с тригодишния си син. "Мисля, че има много хора като мен", добавя той.

Мотомура признава, че мотивите му да отиде в Украйна също са били породени отчасти от лични причини и от хаотичното му детство, белязано от разпадането на семейството му и от това, че той се е отказал от училище на 10-годишна възраст. "Ако имах пари и ако игралната зала вървеше добре, нямаше да замина", признава той. "Но в Япония не струвах нищо. Сега не надявам да постигна нещо в Украйна."

Откакто са пристигнали в Украйна през април, Мотомура и Миямори все още не са били пращани на фронта. Самите те предпочитат да не навлизат в подробности относно обучението си и се ограничават само да говорят за тичане и за други физически упражнения, които правят.

Мотомура не знае кога ще бъде изпратен на фронта и дали изобщо ще се озове там. Но той уверява, че не съжалява за решението си. Самият факт, че японци се присъединяват към редиците им може да окуражи украинците, казва Мотомура. "Надявам се, че ще съм полезен в тази страна. В този смисъл вече се чувствам удовлетворен", допълва той, цитиран от БТА.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Колеж в Русия затвори, защото не иска да лъже за войната в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.04 - Подготвя ли Киев атака по Кримския мост?

Огън и унищожение: Украйна се похвали с 2 успешни операции срещу Русия (ВИДЕО)

Стотици хиляди в Грузия пак излязоха срещу "руския закон" за чуждите агенти (ВИДЕО)

Г-7 се събира за стратегически разговори в Италия

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com