Нидерландия с разходи от 166 млн. евро заради сваления малайзийски самолет, може да ги поиска от Русия

6132
Нидерландия с разходи от 166 млн. евро заради сваления малайзийски самолет, може да ги поиска от Русия
Снимка: Gettyimages

По искане на правителството на Нидерландия Сметната палата направи подробен опис на разходите на всички държавни служби и агенции, участвали в ликвидирането на щетите след свалянето на самолет MH17 с руска ракета Бук над Украйна през 2014 г. Инвентаризацията показва, че до момента холандското правителство е направило разходи на стойност 166 милиона евро след това бедствие.

Всички 298 пътници и екипаж загинаха при свалянето на самолета на 17 юли 2014 г. Сред тях бяха и 196 холандци. Инвентаризацията, публикувана на 29 февруари 2024 г., продължава от деня на бедствието до края на 2022 г. Дори след това са направени разходи и се очаква да продължат в близко бъдеще. Следователно Сметната палата говори за междинна позиция в доклада „Вникване в държавните разходи за MH17“.

Още: Преди точно 9 г. проруските сепаратисти свалиха полет MH17 и убиха близо 300 души

Например, през август 2023 г. държавата изплати на оцелелите роднини аванси върху обезщетението, за което трима извършители бяха осъдени от холандския наказателен съд през юни 2023 г. Те възлязоха на 16,5 милиона евро, като не е сигурно дали осъдените в крайна сметка ще платят тези щети. През следващите години ще има и разходи за психотравматични грижи за оцелели роднини и, например, за поддръжка на различни паметници на MH17 в Холандия. Има текущи производства в ICAO в Монреал и ЕСПЧ в Страсбург, които изискват участието на държавни адвокати. Поради това Сметната палата обявява, че ще актуализира този опис на разходите ежегодно.

Още: ЕСПЧ реши - ще гледа делото на Нидерландия срещу Русия за полет MH17

Това проучване включва отчети за разходите от 10 министерства, 10 публични институции, 2 провинции, 59 общини и 2 съвместни схеми. Най-големият разход за правителството се отнася до разследването на обстоятелствата на самолетната катастрофа от Холандския съвет по безопасност и наказателното разследване от JIT, Съвместен екип за разследване – общо 53 милиона евро. Наказателното преследване и съдебен процес в Нидерландия от съда, с участието на прокуратурата и други органи, също е основен разходен елемент.

Още: Разследващи: Има индикации, че Путин е осигурил ракетата, свалила полет MH17

През юни 2021 г. министър-председателят поиска от Сметната палата да извърши тази инвентаризация на разходите поради независимата й позиция в правителството като висш одитен орган. Това проучване точно очерта различните дейности, извършвани от голям брой правителствени организации и какви са разходите им. Изследователският доклад показва разходите за първото управление на кризи и репатрирането на жертви от Югоизточна Украйна през 2014 и 2015 г. от полицията и военната полиция, с разполагането на отбранителни самолети от Холандия и Австралия. Освен това са включени разходите за идентификация от специални полицейски служби и Холандския институт по криминалистика. Сред 298-те жертви са 196 холандци и 8 души с различна националност, които са живели в Холандия. Разследването засяга и разходите за грижи за оцелели роднини, разследване на обстоятелствата, наказателното дело и изпращане на дипломати за международни процедури.

Още: Украински филм за сваления полет MH17 ще дебютира на най-големия фестивал в САЩ

Отчетите за разходите на участващите държавни агенции са тествани от Сметната палата в съответствие с международните стандарти за одит. Правителството иска да използва този опис на разходите в процедура пред международната организация за гражданска авиация ICAO в Монреал. Там Холандия, заедно с Австралия, държаха Руската федерация отговорна за всички разходи, произтичащи от атаката. Все още не е известно кога ще бъде взето решение по тази процедура.

Още: СНИМКА: Бой до посиняване за съдения за свален самолет Игор Гиркин

Холандската държава също подкрепя оцелелите роднини в текущото им производство в Европейския съд по правата на човека в Страсбург срещу Руската федерация. Това се отнася най-вече до вреди на оцелели роднини поради нарушения на правата на човека.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com