"Никой не вярва в победата ни, както аз": Досег до Зеленски и изтощителната му битка

9763
"Никой не вярва в победата ни, както аз": Досег до Зеленски и изтощителната му битка
Снимка: Getty Images

Посещението на украинския президент Володимир Зеленски в САЩ през септември беше повече от изтощително – не само заради високите изисквания на лидерството по време на война, но и поради постоянната нужда да убеждава съюзниците си, че само с тяхната непрекъсната помощ Киев може да победи руския агресор.

"Никой не вярва в победата ни така, както аз. Никой", казва Зеленски пред TIME в интервю след пътуването си до Вашингтон. По думите му, да внушиш тази вяра на съюзниците си, "изисква цялата ти сила, цялата ти енергия. Разбирате ли? Изисква се толкова много от всичко".

Зеленски вижда умората на света от войната

Двадесет месеца след началото на войната около една пета от територията на Украйна остава под руска окупация. Убити са десетки хиляди войници и цивилни, а по време на пътуванията си Зеленски усеща, че глобалният интерес към страната му е отслабнал - също както и нивото на международната подкрепа. "Най-страшното е, че част от света свикна с войната в Украйна", казва той. "Изтощението от войната се носи като вълна. Виждате го в САЩ, в Европа. И виждаме, че щом започнат да се уморяват дори малко, това става като някакво шоу за тях. И си казват: "Не мога да гледам това повторение за десети път"", споделя украинският лидер.

Още: Украинските ВВС обявиха от колко изтребители F-16 и "Грипен" се нуждаят

Обществената подкрепа за помощта за Украйна в САЩ намалява от месеци и посещението на Зеленски не допринесе с нищо за нейното съживяване. Според проучване на "Ройтерс", направено малко след заминаването на Зеленски, около 41% от американците искат Конгресът да предостави повече оръжия на Киев, което е спад спрямо 65% през юни, когато Украйна започна мащабна контраофанзива.

Тази офанзива продължава с мъчително темпо и с големи загуби, поради което за Зеленски става все по-трудно да убеди партньорите си, че победата всъщност не е далеч. С избухването на войната в Израел дори задържането на вниманието на света върху Украйна се превърна в голямо предизвикателство.

Още: Войната в Украйна: Военната помощ от САЩ, страх от исляма в Русия и удар в Крим (ВИДЕО)

Ядосаният Зеленски

След посещението на украинския лидер във Вашингтон TIME последва президента и екипа му обратно в Киев с надеждата да разбере как ще реагират на получените сигнали, особено на настойчивите призиви към Зеленски да се бори с корупцията в собственото си правителство и отслабващия ентусиазъм за войната, чийто край не се вижда. От списанието питат един от членовете на неговото обкръжение как се чувства президентът. Отговорът идва без секунда колебание: "Ядосан".

Обичайната искра на оптимизма му, чувството му за хумор, склонността му да съживява срещите във военната зала с шегички или неприлични вицове - нищо от това не е оцеляло през втората година на тотална война. "Сега той влиза, получава актуална информация, дава заповеди и си тръгва", казва един дългогодишен член на екипа му. Друг твърди, че най-вече Зеленски се чувства предаден от западните си съюзници - защото са го оставили без средства за спечелване на войната, а само със средства за оцеляване.

Снимка: Getty Images

Вярата му в победата "граничи с месианство"

Но убежденията му не са се променили. Въпреки неуспехите на бойното поле в последно време, той не възнамерява да се откаже от борбата или да иска мир против интересите на Киев. Напротив, вярата му в крайната победа на Украйна над Русия се е втвърдила до форма, която тревожи някои от съветниците му. Тя е непоклатима, граничеща с месианство.

Още: Западни ракети плюс съветски установки: САЩ и Украйна сътвориха хибридна ПВО

"Той се самозаблуждава", казва разочаровано един от най-близките му помощници. "Ние нямаме никакви възможности. Не печелим. Но опитайте се да му го кажете".

Мир с Русия - тема табу за Зеленски

Според някои от помощниците му упоритостта на Зеленски е навредила на усилията на екипа им да измисли нова стратегия и ново послание. Докато обсъждат бъдещето на войната, един въпрос остава табу - възможността за договаряне на мирно споразумение с руснаците. Ако се съди по последните проучвания, повечето украинци биха отхвърлили подобна стъпка, особено ако тя води до загуба на украинска територия, незаконно окупирана от руснаците.

Зеленски остава твърдо решен да се противопостави дори на временно примирие. "За нас това би означавало да оставим тази рана отворена за бъдещите поколения", казва президентът пред TIME. "Може би това ще успокои някои хора в нашата страна, а и извън нея, поне тези, които искат да приключат нещата на всяка цена. Но за мен това е проблем, защото ние оставаме с тази взривоопасна сила. Ние само отлагаме детонацията ѝ".

Още: Смениха командващия руснаците при Днепър: Коментират руски военни блогъри (ВИДЕО)

Засега той иска да спечели войната при условията на Украйна и променя тактиката си, за да постигне това. Осъзнавайки, че потокът от западни оръжия може да пресъхне с течение на времето, украинците увеличиха производството на дронове и ракети, които използват за атакуване на руските маршрути за доставки, командни центрове и складове за боеприпаси далеч зад вражеските линии. Руснаците отговориха с повече бомбардировки срещу цивилното население, повече ракетни удари срещу инфраструктурата, от която Украйна ще се нуждае, за да отоплява домовете си и да поддържа осветлението през зимата.

Зеленски описва това като война на волята и се опасява, че ако руснаците не бъдат спрени в Украйна, бойните действия ще се разпространят и извън нейните граници. "Отдавна живея с този страх", казва той. "Третата световна война може да започне в Украйна, да продължи в Израел, оттам да се пренесе в Азия и след това да избухне някъде другаде". Това беше посланието му във Вашингтон - помогнете на Украйна да спре войната, преди да се е разпространила и преди да е станало твърде късно. Той се притеснява, че аудиторията му е спряла да обръща внимание.

В края на миналата година, по време на предишното си посещение във Вашингтон, Зеленски беше посрещнат като герой. Сенатор казва пред TIME, че през трите си десетилетия на Капитолийския хълм не си спомня случай, в който чуждестранен лидер да е бил приеман с такова възхищение. Няколко десни републиканци отказаха да станат или да аплодират Зеленски, но гласовете в негова подкрепа бяха двупартийни и преобладаващи през цялата минала година.

Една година променя всичко

През септември тази година атмосферата се беше променила. Помощта за Украйна се бе превърнала в спорен момент в дебата за федералния бюджет. Един от външнополитическите съветници на Зеленски го призова да отмени пътуването, като предупреди, че атмосферата е твърде напрегната. Ръководителите на Конгреса отказаха на Зеленски да направи публична реч в Капитолия. Помощниците му се опитаха да организират лично участие в предаването на Fox News и интервю с Опра Уинфри. Нито едно от двете не бе осъществено.

Още: Зеленски на срещата в Малта: 66 страни вече се присъединиха към Формулата за мир

Вместо това сутринта на 21 септември Зеленски се срещна на четири очи с тогавашния председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти, след което се отправи към старата сенатска зала, където законодателите го разпитваха при закрити врата. Повечето от обичайните критици на Зеленски останаха безмълвни по време на заседанието. Демократите, от своя страна, искаха да разберат накъде се е запътила войната и колко силно Украйна се нуждае от подкрепата на САЩ. "Те ме попитаха направо: Ако не ви дадем помощта, какво ще стане?" спомня си Зеленски. "Това, което ще се случи, е, че ще загубим", отвърнал им е той.

Снимка: Getty Images

Представянето на Зеленски остави дълбоко впечатление у някои от присъстващите законодатели. Ангъс Кинг, независим сенатор от щата Мейн, си спомня как украинският лидер казва на аудиторията си: "Вие давате пари. Ние даваме живота си". Но това не е достатъчно. Десет дни по-късно Конгресът прие законопроект за временно предотвратяване на спирането на работата на правителството. Той не включваше никаква помощ за Украйна.

Още: Зеленски към Русия: Пробвайте да ни спрете тока и ще видите какво ще ви се случи

Липса на военни

"Замразяването на войната за мен означава да я загубя", казва украинският лидер. А командирите и войниците на фронта се оплакват от заповедите от по-високо ниво, целящи бързо завземане на територия по време на контраофанзивата. TIME дава пример с такова нареждане за връщане на Горловка в Донецка област, само че хората на фронта питат как това да стане - няма достатъчно оръжия, няма и военен персонал. Набирането на персонал е намаляло значително.

Още: Зеленски с по-висок рейтинг в САЩ в сравнение с Байдън или Тръмп според допитване

През последните месеци темата за корупцията обтегна отношенията на Зеленски с много от неговите съюзници. Преди посещението му във Вашингтон Белият дом подготви списък с антикорупционни реформи, които украинците да предприемат. Един от помощниците, които пътуваха със Зеленски до САЩ, казва, че тези предложения са насочени към най-високите етажи на държавната йерархия. "Това не бяха предложения", казва друг президентски съветник. "Това бяха условия".

Темата с корупцията е приоритет, казва самият Зеленски и добавя, че западните съюзници я преувеличават, защото това им давало извинение да съкратят подкрепата за Киев.

Израел - смяна на фокуса

САЩ се обърнаха още повече към Израел в опит да помогнат срещу "Хамас", откакто терористите атакуваха израелска територия и взеха заложници на 7 октомври. "Това е логично", казва Зеленски. "Разбира се, че ние губим от събитията в Близкия изток. Хората умират и там е необходима помощта на света, за да се спасят човешки животи, да се спаси човечеството".

Още: Зеленски с призив към ЕС: Предотвратете втори фронт в Близкия изток (ВИДЕО)

Зеленски желае да помогне. След кризисната среща с помощниците си той поиска от израелското правителство разрешение да посети страната им в знак на солидарност. Отговорът през следващата седмица гласеше: "Моментът не е подходящ".

Няколко дни по-късно президентът на САЩ Джо Байдън се опита да излезе от безизходицата. Вместо да поиска от Конгреса да гласува още един самостоятелен пакет от помощи за Украйна, Байдън го включи в пакет с други приоритети, включително подкрепа за Израел и сигурността на американско-мексиканската граница. Пакетът ще струва 105 млрд. долара, като 61 млрд. долара от тях ще бъдат предназначени за Украйна.

Но това беше и признание, че сама по себе си помощта за Украйна вече няма големи шансове във Вашингтон. Зеленски признава, че ръцете на Байдън, изглежда, са вързани от Републиканската партия. Белият дом, добавя той, все пак остава ангажиран с помощта за Украйна. Но аргументите за споделените ценности вече нямат голямо влияние върху американските политици или хората, които ги избират.

"Политиката е такава", казва той с уморена усмивка. "Те претеглят собствените си интереси".

Още: Зеленски: Русия целенасочено засели в Крим стотици хиляди руснаци, за да създаде илюзията, че полуостровът се е смирил

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В Холандия най-сетне се разбраха за правителство

6 приказки, които Путин разказва на руснаците - едно пропагандно сладкодумие

НАТО предупреждава Грузия за стъпка в грешна посока (ВИДЕО)

Появи се ВИДЕО от разпита на атентатора на Фицо: Ето какво каза той

Последни новини за състоянието на Фицо

Битката за Харков: Защо градът е изключително важен за Украйна във войната

Оперираха Фицо, лекарите се борят с тежък кръвоизлив

Глас от Словакия: Има и други заплашвани политици

Орбан и Вучич готови да посетят Фицо в болницата. Какво се знае за стрелеца? (СНИМКИ)

"Драконовите зъби" са поставени, задачите са изпълнени на 100%: Губернаторът на Харков отговори за укрепленията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа