Няма значима промяна в радиационния фон при Припят. В Украйна очакват от Путин терористичен сценарий за Чернобил

3366
Няма значима промяна в радиационния фон при Припят. В Украйна очакват от Путин терористичен сценарий за Чернобил
Снимка: БГНЕС

Няма промяна на радиационния фон в Украйна, макар че данните от Национална автоматизирана система за непрекъснат контрол на радиационния гама фон, която обхваща и данните от европейската система, показват леко завишение в района на Припят. Там се намира АЕЦ "Чернобил".

Пред Actualno.com доц. Жана Джунова от Националния център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ) коментира данните и посочи, че няма постъпила информация за нещо извънредно от района на Припят. Там движението на данните е между 200 и 500 единици, а в картата с данните за гама фона разделението като цвят е заложено в по-малки диапазони. 2000 единици са равносилни на облъчване, което поемат пътниците при полет със самолет т.е. нивото в момента е много ниско. Доц. Джунова беше категорична, че колегите ѝ следят внимателно какво става в района на Припят и че датчикът там редовно отчита стойности в диапазон 200 - 500, дори преди войната. От АЯР също бяха категорични пред Actualno.com, че няма информация за промяна на радиационния фон, която да е притеснителна.

Информацията за казаното от българските експерти беше потвърдена от Украйна. Към 10:30 часа на 11 март всички атомни електроцентрали в Украйна работят стабилно. Това съобщиха от държавната украинска ядрена компания "Енергоатом".

Прекъсната е връзката и със системите за наблюдение в АЕЦ "Запорожие"

Прекъсната е връзката с дистанционните системи, които следят ядрения материал в АЕЦ "Запорожие" в Украйна, съобщи Международната а...

"Настоящите мощности и на четирите украински АЕЦ осигуряват необходимите обеми за производство на електроенергия за нуждите на страната. Нивата на радиация, пожар и околната среда в атомните електроцентрали и прилежащите територии не са се променили и са в рамките на настоящите стандарти", съобщават още от компанията.

Засега не е ясно обаче дали токът в Чернобил е възстановен. Вече се появи такава информация, като доц. Джунова също потвърди, че в НЦРРЗ са я получи, но няма потвърждение от МААЕ. Руският телевизионен канал НТВ дори пусна видеоразговор между президентите на Беларус и Русия Александър Лукашенко и Владимир Путин, в която Лукашенко говори, че електроподаването за Чернобил е възстановено и Путин му благодари.

От украинското дружество заявяват, че АЕЦ "Запорожие" е под контрола на руските военни вече седем дни. На територията на Запорожската АЕЦ има 50 единици вражеска техника, около 400 руски военнослужещи, много експлозиви и оръжие.

Украинският персонал работи на всичките шест енергоблока, но ръководството на централата е принудено да координира всички технически въпроси с руските войски. „Персоналът на АЕЦ е под силен психологически натиск от окупаторите, целият персонал е внимателно проверен при пристигането си в централата“, се казва още в съобщението.

Експерт: Много е тревожно това, което се случва със Запорожката АЕЦ

Много е тревожно това, което се случва в Запорожката АЕЦ. Това коментира екпертът по безопасност на АЕЦ проф. Георги Касчиев, след като...

"Ситуацията се отразява негативно на работата и застрашава ядрената и радиационната безопасност. Всеки момент може да се случи авария, а последствията от нея са непредвидими", подчертават от „Енергоатом“.

Според "Енергоатом" към четвъртък повече от 954 000 украинци са останали без електричество заради нахлуването на Русия в Украйна. "Близо 228 000 потребители са останали без газ", допълва украинският държавен доставчик на ядрена енергия.

Путин замисля да изфабрикува "украинска терористична атака" срещу Чернобил

В украинската информационна агенция УНИАН се появи материал, според който украинските служби съобщават за сценарий на Владимир Путин за терористична атака срещу АЕЦ "Чернобил". Според материала, украинските служби считат, че ще има такъв опит и обяснението от страна на Русия ще е, че той е направен от украинци. Имало данни, че руснаците събират трупове на украински войници в хладилни камиони, които щели да се използват в инсценировката.

Припомняме, че УНИАН е собственост на медийния магнат Игор Коломойски. Той получи забрана да влиза в САЩ заради подозрения за корупция като губернатор на Денпропетровска област още преди над 1 година, но не по закона "Магнитски" в частта и за икономически санкции. Телевизията на Коломойски "1+1" беше тази, която излъчи сериала "Слуга на народа". Там главната роля играе сегашният украински президент Володимир Зеленски. Немалко хора в Украйна вярват, че Зеленски и Коломойски имат много тесни връзки.

"Укренерго": АЕЦ "Чернобил" е обезточена. С какво е опасно това?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Путин обгрижва касапите от войната: Безплатно висше образование за върналите се от фронта

Дронове с автомати и ракети: Ново оръжие от САЩ за Украйна (ВИДЕО)

Руската църква ще изпраща 1300 свещеници на фронта: За упокой или за подкрепа на руската армия? (СНИМКИ)

Шолц с груба шега на гърба на украинците защо не е готов да им даде ракети "Таурус" (ВИДЕО)

Пожар в немска фирма, произвеждаща оръжия за Украйна (ВИДЕО)

Естония ускорява развитието на отбранителната си индустрия

Италия предоставя на Украйна още една система за противовъздушна отбрана SAMP-T

Русия може да превземе балтийските страни за 7 дни, реакцията на НАТО ще се забави

Камерън разреши на Киев да обстрелва Русия с британски оръжия (ВИДЕО)

Шарл Мишел: Свободната преса е гарант за демокрацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа