Нобелов лауреат по икономика предлага "южно евро"

17651
Нобелов лауреат по икономика предлага "южно евро"
Снимка: Getty Images/Guliver

Европа трябва да промени икономическата си политика за връщане към растеж в страните от Южна Европа, в противен случай може би трябва да се помисли за създаването на ново, "южно” евро, паралелна валута в южната част на Европа, заяви Нобеловият лауреат по икономика проф. Кристофър Писаридис в интервю за в. "Филелефтерос”.

Според проф. Писаридис в еврозоната е необходимо да се прилагат политики, които се отнасят главно до банковия съюз, фиска и управлението на инвестиционни разходи, за да се възстанови доверието в икономиката.

ЕЦБ представи новата банкнота от 10 евро

Европейската централна банка представи новите си банкнота от 10 евро, които са по-добре защитени и по-малко заплашени от фалшифициран...

В противен случай може би трябва да се помисли за създаването на второ евро, паралелна валута в южната част на Европа, която ще бъде подценена спрямо северната валута, смята известният кипърски икономист, преподавател в Лондонското училище по икономика. Той подчертава още, че трябва да се насърчат инвестициите в инфраструктурата и проектите за развитие.

В свои изявления през декември миналата година икономистът, известен като един от основните застъпници на единната европейска валута при нейното въвеждане, обвини еврото за разделянето на Европа, предаде БЛИЦ.

Още тогава той подчерта, че са необходими действия, за да се възстанови доверието в еврото на международните пазари, както и доверието на европейските народи.

Според професора политиките, водени сега в ЕС, за да се стабилизира общата валута, струват работни места в Европа и създават едно "изгубено поколение от образовани млади хора”. Проф. Писаридис оглавява и Националния съвет по икономика, който е консултативен орган към президента на Кипър Никос Анастасиадис.

Хаос настъпи в Латвия в първите дни на еврото

Латвия бе обхваната от хаос и недоволство в първите дни след въвеждането на общата европейска валута там. Страната се присъедини към Ев...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа