Нов референдум за отделянето на Шотландия

1654
Нов референдум за отделянето на Шотландия
Снимка: Getty Images/Guliver

Съгласно плановете, обявени от шотландския първи министър Никола Стърджън, шотландският парламент (Холируд) ще приеме закон за втори референдум за независимост на Шотландия, който ще се проведе през следващата година.

Въпреки това дори Стърджън призна, че пътят до провеждането на този вот е несигурен, тъй като разкри, че правителството ѝ е поискало от висшия съд на Великобритания да се произнесе дали Шотландия има право да проведе референдум без разрешението на Лондон, предаде БГНЕС.

Първото допитване през 2014 г., в което страната, подкрепяща съюза, триумфира с 55% срещу 45%, последва решението на тогавашния премиер Дейвид Камерън временно да предостави на Холирууд правомощието да проведе референдум.

След като на миналогодишните избори в Холируд партиите, подкрепящи независимостта, спечелиха мнозинство от местата, Стърджън заяви, че нейното правителство вече има мандат за провеждане на ново гласуване. Джонсън и британските министри не се съгласиха с това, изтъквайки изявленията на националистите от 2014 г., че първият референдум ще бъде събитие, което се случва "веднъж на поколение".

В речта си пред шотландските депутати, в която бе изложена пътната карта за това второ допитване, Стърджън заяви, че предпочитаният от нея вариант остава повторение на прехвърлянето на правомощия от 2014 г., известно като заповед по член 30.

Но този път такова съгласие от Уестминстър няма да бъде получено. Говорител на правителството заяви преди изявлението на Стърджън, че позицията на Лондон е непроменена и че "сега не е моментът да се говори за нов референдум".

Независимо от това шотландския първи министър заяви, че ще пише на Джонсън, за да поиска официално съгласие за провеждането на гласуването. Ако, както се очаква, Джонсън отхвърли този призив, шотландското правителство все пак ще продължи да действа.

"Никога няма да позволя шотландската демокрация да бъде пленник на Борис Джонсън или на който и да е друг министър-председател", заяви Стърджън.

Първият министър съобщи, че главният юрист на шотландското правителство е изпратил писмо до Върховния съд на Обединеното кралство, за да поиска изслушване по въпроса дали Шотландия има право да проведе необвързващ референдум, дори ако Уестминстър откаже да даде съгласие. Това ще остави искането за нов референдум на милостта на висшите съдии на Обединеното кралство.

Чрез Шотландия Русия се опитва да задълбочи разкола във Великобритания

Русия се опитва да „задълбочи разкола“ във Великобритания, като умишлено се намесва в дебата за независимостта на Шотландия...

Ако съдиите се съгласят с националистите и отсъдят, че Единбург има право да проведе консултативен вот, шотландското правителство ще продължи с плановете си за гласуване през октомври 2023 г. по същия въпрос, който беше използван през 2014 г: "Трябва ли Шотландия да бъде независима държава?"

Ако съдиите не се съгласят и отсъдят, че правомощията за провеждане на референдум принадлежат само на Уестминстър, Стърджън заяви, че вместо това нейната партия ще се състезава на следващите парламентарни избори във Великобритания - очаквани през 2024 г. - по същия въпрос от референдума през 2014 г.

"Това няма да е краят на въпроса - далеч не", каза тя за евентуална неуспешна съдебна битка.

Междувременно британския министър на отбраната Бен Уолъс постави геополитическата обстановка на първо място и изтъкна, че бъдеща независимост няма да бъде в полза на Шотландия.

"Шотландия да остане във Великобритания вероятно е по-добрият вариант. Има няколко причини, поради които това е така. Ако погледнете [мерките по COVID-19], размерът на помощта, която Шотландия получи, можеше да бъде разпределен само като част от по-мощен политически съюз. Ако погледнем от гледна точка на отбраната, Путин неведнъж е споменавал ядрените оръжия, а хората в Шотландия разбират, че като държава сме по-силни заедно", каза той пред Sky News., Политико

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

До дъно! Британски пасажери изпиват целия алкохол на самолета за Турция

Венеция въвежда еднодневни билети

Град почти колкото Пловдив иска от Путин обезщетения за наводнение

Зимна буря удари Италия

Рекордьори отново: Русия "изпусна" ракета Х-59 в Белгородска област

Водещ на BBC напусна след скандал с еротични снимки с тийнейджър

Ракети ATACMS и Storm Shadow: САЩ и Великобритания готвят много оръжия за Украйна

"За да спре Кремъл": Естония повишава разходите си за отбрана

Риши Сунак ще обяви нов пакет военна помощ за Украйна

Зеленски: Със САЩ вече работим по споразумение в сферата на сигурността (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа