Нови руски военни похвати и тактика за победа в Украйна (ВИДЕО)

10690
Нови руски военни похвати и тактика за победа в Украйна (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Предайте се, вашите командири ви изоставиха и изоставиха позициите си – такъв призив редовно се чува от руска страна по високоговорители на фронта. Той е насочен към украинските войници и е явно елемент от по-широка руска тактика за получаване на превъзходство във войната в Украйна:

Друга "иновация" - руснаците са почнали да правят "пашкули", изградени от трева, клони и термоодеяла, с които да се крият от украинските дронове, да не бъде засечена топлинната сигнатура на войниците. Колко работи този "похват" е отделен въпрос (СНИМКИ)!

На този фон видеоклип, показващ военнопленници на украинската армия, демонстрира богатото разнообразие на "ангажирани" от руската армия – има човек дори от Непал. За сметка на това в този видеоклип няма жители на Москва или Санкт Петербург:

Възможностите на украинската ПВО на фронта, в малък обсег, принуждават руснаците да използват изтребители Су-34 и Су-35 за обстрел с лазерно насочвани бомби от дистанция поне 50-70 километра до набелязаната цел. Това заяви говорителят на украинската армия полковник Олександър Щупун. Специално в Южна Украйна, в Херсонска област, руснаците използват много такива бомби (KAB, а не FAB, защото FAB изискват да се приближиш повече до целта) и намалиха силно употребата на щурмови хеликоптери като Ка-52 - защото те все по-често стават жертва на украинците. По думите на говорителя на украинските ВВС Юрий Игнат, всеки ден Русия използва по 100 бомби KAB по целия фронт в Украйна – през изминалата нощ, според украинските ВВС, са свалени 18 дрона клас "Шахед" от общо 23 изстреляни, както и е свалена ракета Х-59. Обстреляни са 9 украински области – има данни за обстрел дори към Лвов и то от дронове от Крим, но официално украинските ВВС не уточняват.

Развитие на военните действия в Украйна

През изминалото денонощие безспорно има понижение на интензивността на боевете. Според сутрешната сводка на украинския генщаб е имало 68 бойни сблъска в последните 24 часа – 20 по-малко на дневна база.

(КАРТА) При Авдеевка и руски, и украински източници потвърждават, че руската армия е заела позиции зад жп линията до Степово (3 километра северозападно от Авдеевка), на югоизток. За това пише в обзора си "Рибар" - популярният руски военен телеграм канал, създаден от говорителя на руското военно министерство Михаил Звинчук. Обзорът обаче де факто е обобщение на съботно-неделните обзори, като има геолокализирани видеокадри (18+) на бомбардировки с украински дронове, показващи правота в твърдение на "Рибар", че руснаците са заели нови позиции на юг, към Първомайско (11 километра югозападно от Авдеевка). В своя обзор руският военен блогър и пропагандист Семьон Пегов пише за масирани руски атаки при Авдеевка през последните 24 чса, но не и промяна на позиции. Общо за последните 24 часа са отбити 21 руски пехотни атаки, твърди украинският генщаб, а ръководителят на украинската военновременна администрация на Авдеевка Виталий Барабаш коментира, че от юг руснаците вече атакуват индустриалната зона от още две посоки.

ОЩЕ: Руснаците, разстреляли предали се украински войници, са избити (ВИДЕО)

При Бахмут потвърдени промени в позициите няма – но е факт, че руснаците държат инициативата. По данни на украинския генщаб са отбити 16 атаки при Клещеевка (7 километра юг-югозапад от Бахмут), Андреевка (10 километра юг-югозапад от Бахмут), Ивановско (6 километра югозапад-запад от Бахмут) и Богдановка (5 километра северозападно от Бахмут). "Рибар" повтаря твърдението си от вчера, че руснаците заемат нови позиции в гористия пояс до Ивановско.

(КАРТА) В Южна Украйна също няма промени на фронта – нито на източния бряг на река Днепър, нито в Запорожието. Единствената по-голяма новина е пореден опит на руснаците да си върнат мрежа от окопи южно от Работино (10 километра южно от Орехов, по направлението Токмак – Мелитопол), но какво се случва с този опит може да се види в долното видео:

Има и видеокадри как украинците опитват да атакуват в близост до Хола Пристан – там битките също са сериозни:

В направлението към Купянск и в Луганска област има сериозен спад на интензивността на боевете – през последното денонощие атаки е имало само при Синковка (8 километра североизточно от Купянск) и горския резерват "Серебрянка", на 10 километра западно от Кремена. "Рибар" обобщава най-добре ситуацията – позиционни сблъсъци.

ОЩЕ: Спомен за Пригожин: Москва изгражда собствена армия (ВИДЕО)

Путин гледа за заглушава проблемите в зародиш

Руската служба на BBC публикува в канала си в Телеграм материал на база информация от разследващите руски журналисти в организацията "Агентство", че чатботове са атакували чатовете на членовете на телеграм канала "Път към дома". Този канал е на роднини на мобилизирани и оказва яростна съпротива срещу войната в Украйна: Роднини на мобилизирани "застреляха" Путин с кървав манифест (ВИДЕО). Поне десетина такива ботове обаче, претендирайки да са реални хора, засипват с обвинения авторите на "Път към дома", че са свързани с Алексей Навални.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

С дронове: Украйна спря тока в Русия на няколко места

Кръв в Грузия заради полицията: Още един опозиционер пострада сериозно (ВИДЕО)

Русия пак удари Одеса с ракети (ВИДЕО)

Последиците от "руския закон" в Грузия: Жестоки боеве пред парламента (ВИДЕО)

Подпалиха къщата на директора на Rheinmetall: Заради оръжието за Украйна

ATACMS удари руски военен полигон. В Москва се хвалят с пленени западни танкове (ВИДЕО)

Десетки са ранени при инцидент на първомайски парад в Германия

Навръх годишнината от присъединяването в ЕС: Хвърлиха коктейл „Молотов“ по историческа синагога във Варшава (СНИМКА)

Ирландската полиция демонтира мигрантския „град от палатки“ в Дъблин (ВИДЕО)

Руските окупатори в Луганск не дават бебетата от родилните домове, ако родителите нямат руски паспорт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа