"Облекчение за войниците": Украйна се готви още този месец да легализира медицинската марихуана

1458
"Облекчение за войниците": Украйна се готви още този месец да легализира медицинската марихуана
Снимка: Facebook/93-тя ОМБр Холодний Яр

Руската инвазия причини огромни трудности в цяла Украйна, а десетки хиляди войници и цивилни страдат от наранявания и посттравматичен стрес. На този фон страната е готова да легализира медицинската марихуана още този месец в опит да предложи на своите военни някаква помощ.

Дискусиите в Украйна относно канабиса се ускориха след началото на войната и достигнаха своята кулминация през юли, когато парламентът на страната на първо четене прие закон, разрешаващ употребата му за медицински цели.

"Окончателното обсъждане на законопроекта може да се състои на следващото заседание на парламента", заяви в интервю за Bloomberg председателят на здравната комисия Михайло Радуцки. Тази сесия е насрочена за началото на ноември и промяната може да бъде приета още този месец. Още: Украйна очаква положителна оценка за перспективите си за членство в Евросъюза

Какво мисли обществото?

Обществената подкрепа за инициативата е разделена - 37% са против, а 35% я подкрепят, според проучване от юли.

Сред някои законодатели обаче се наблюдава отпор. Първоначално законопроектът беше одобрен с 268 гласа "за" - трудна победа в 450-местния парламент. Сред противниците е фракцията, ръководена от бившия министър-председател Юлия Тимошенко, която твърди, че легализирането на медицинския канабис ще предизвика неконтролируемо производство и потребление. Нейната група поиска провеждане на референдум по този въпрос.

Законопроектът обаче е подкрепен от управляващата партия "Слуга на народа", която има най-голямо парламентарно присъствие. От решаващо значение е, че идеята е подкрепена от президента Володимир Зеленски.

"За да могат нашите граждани да издържат на болката, стреса и травмите от войната, ние трябва най-накрая оправдано да легализираме лечението, основано на медицински канабис, за всички, които се нуждаят от него", заяви той пред депутатите през юни.

Облекчение за войниците

В интервю Олга Стефанишина, член на парламентарната здравна комисия, заяви, че законопроектът "е особено важен сега, когато страната ни е в активна фаза на войната, за облекчаване на нараняванията на войниците и за подобряване на психологическото състояние в момент, когато много украинци са подложени на стрес".

Въпреки че много украинци, страдащи от тревожност и други заболявания, разчитат на канабиса да им осигури известно облекчение, все още има значителни спорове относно това дали марихуаната действително е подходящо средство за лечение. Още: ООН: Марихуаната не е опасен наркотик

Някои проучвания показват, че тя може само временно да притъпи травматичните емоции и че може да има неблагоприятни странични ефекти - или дори да бъде вредна, ако се използва за дълъг период от време. През 2019 г. Американската психиатрична асоциация излезе с позиция срещу нея за тази употреба, позовавайки се на липсата на достоверни данни. Въпреки това употребата на медицински канабис от ветераните често е изтъквана като аргумент за легализирането му в САЩ.

Ако законът бъде одобрен, украинците с медицинска рецепта ще могат да купуват марихуана шест месеца след влизането му в сила. Свободната употребата за развлечение няма да бъде разрешена, а производството ще бъде строго контролирано от правителството.

Не е изненадващо, че ветераните от войните се очаква да съставляват голям процент от потребителите. Броят на украинците, участващи във войната срещу Русия, може да достигне до 4 милиона, или около 10% от общото население, според РБК-Украйна, която се позовава на оценки на Юлия Лапутина, министър по въпросите на ветераните в страната.

Източник: Bloomberg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Как ще се развие войната: Украйна иска Patriot, но засега Гърция и Испания не дават

Русия продължава да пробива на запад от Авдеевка (ВИДЕО)

Германски изтребители прехванаха руски Ил-20 над Балтийско море, Полша два пъти вдига самолетите си тази нощ

Парчета навсякъде: Руско военно летище изглежда е сериозно ударено с дронове (ВИДЕО)

Русия стреля с "Кинжал" и пак удари украински ТЕЦ-ове

Какво следва: Крал Чарлз III с ограничени публични изяви по време на лечението си

Невиждана украинска атака с дронове срещу Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа