Обвиняват директора на Фронтекс в измама и тормоз на служители

3018
Обвиняват директора на Фронтекс в измама и тормоз на служители

Натискът върху директора на Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Фронтекс) Фабрис Лежери нараства. Появиха се нови обвинения в злоупотреби, които Брюксел определи като "много тревожни", информира БГНЕС. Изобличаващите доклади срещу Фабрис Лежери идват в момент, когато Фронтекс поема по-голяма роля при патрулирането по границите на ЕС. Миграцията е сериозен проблем в целия ЕС и съживява влиянието на крайнодесните партии в някои държави. Подсилената агенция трябва да е в състояние да затегне контрола над обширните европейски граници, заради което ѝ е предоставен по-голям бюджет.

Лежери, обаче, е обект на различни обвинения както заради използваните методи за спиране на мигрантите, така и за нередности в разходите на Фронтекс. Агенцията е разследвана от ОЛАФ - независим орган за наблюдение на корупцията в ЕС, по обвинения в незаконни отблъсквания на мигранти, пристигащи в гръцки води от Турция. Евродепутати и активисти призоваха Лежери да подаде оставка, но той отказа да го направи, настоявайки, че агенцията му е от ключово значение в борбата срещу трафика на хора.

Никола Димитров: Заради България нямаме още спогодба с Фронтекс

"Европейският съюз е заинтересован от подписването на споразумение между Република Северна Македония и Фронтекс предвид географското по...

„Текат разследвания и е нормално да докладваме на политическата власт. Ние се превръщаме в полицейски сили", каза Лежери пред френското радио "Европа 1". Лично за него по-тревожни са обвиненията за нередности в изразходването на средства и лошо отношение към персонала. Документи, разкрити от ZDF, Le Monde и Corporate Europe Observatory, твърдят, че Фронтекс е бил ухажван от десетки лобисти в областта на отбраната и технологиите в нарушение на правилата на ЕС за прозрачност.

Според други съобщения в медиите, разследващите от ОЛАФ са се натъкнали на обвинения в измама и тормоз на служители. Публикации във френския всекидневник „Liberation“ и германския „Der Spiegel“, разследващите проверяват договор с полски доставчик на IТ услуги, за който се твърди, че е в него има нередности. Европейският комисар по вътрешните работи, Илва Йохансон, заяви в петък, че последните доклади предизвикват загриженост за агенция, която "ще бъде най-голямата агенция на ЕС и ще разполага с много правомощия". Според документите, до 2027 г. Фронтекс трябва да разполага с 10 000 агенти, които ще бъдат наети пряко от нея и вече няма да бъдат командировани от силите на държавите-членки. Управителният съвет на Фронтекс, съставен от представители на държавите-членки и Европейската комисия, създаде работна група за разследване на случая. В края на януари агенцията предприе безпрецедентен ход и преустанови дейността си в Унгария, след решението на Европейския съд, осъждащо политиката за убежище на страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Нападение с нож в училище в Уелс, има ранени

Истинската причина за ареста на заместника на Шойгу е държавна измяна. Песков: Това са глупости

За първи път Киев и Москва преговаряха за връщане на украински деца: Какви са резултатите?

Факт е първата директива в ЕС за правата на работещите през онлайн платформи

Не искал руски паспорт: 88-годишен украинец избяга от окупирания Донецк с една раница на гръб

Руски заплати и отгоре, но няма лекари, учители, инженери в окупираните украински земи

"Мръсното бельо" на арестуван за корупция заместник на Шойгу бързо излиза: Живеел като герой от "Майстора и Маргарита" (ВИДЕО)

"Герой" от "спецоперацията": Бивш наемник на "Вагнер" влиза в затвора за жестоко изнасилване и убийство

Великобритания ще предаде на Украйна за първи път високоточни бомби с лазерно насочване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа