X
 
 

Одобрено е временното споразумение за пакет Мобилност

1080 0
Одобрено е временното споразумение за пакет Мобилност
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов
Транспортната комисия в Европейския парламент(ЕП) одобри постигнатото временно споразумение между европейските институции през декември миналата година за пакет Мобилност.

Споразумението запазва съществуващите лимити за каботаж (три операции в рамките на седем дни), но въвежда регистриране на преминаването на граници с тахографа на превозните средства, с цел борба с нарушенията.

Европейските държави одобриха пакета Мобилност

Европейските държави одобриха пакета „Мобилност”, който предвижда камионите да се връщат в страната, от която са, на всеки ...

В одобрения текст остават точките за връщането на камиона в страната, в която фирмата е регистрирана, на 8 седмици, както и на самите водачи на 3 или 4 седмици в зависимост от работния график.

За да влезе в сила, споразумението сега трябва да бъде одобрено от министрите на ЕС и после от Парламента.

Правилата за командироване ще се прилагат 18 месеца след влизането в сила на правния акт. Правилата относно времето за почивки, което включва прибирането на превозвачите, ще се прилага 20 дни след влизането в сила на акта. Правилата относно връщането на камионите и други промени в правилата за достъпа до пазара ще се прилагат 18 месеца след влизането в сила на акта относно достъпа до пазара за превози на товари, посочват от пресслужбата на ЕП.

Припомняме, че срещу пакет Мобилност възразяват редица страни от общността, сред които и България. През декември, когато ЕК одобри споразумението, министър-председателят Бойко Борисов и министърът на транспорта Росен Желязков заявиха, че когато законодателните изменения по пакета Мобилност станат факт, България ще заведе дело пред Съда на ЕС. Министърът изтъкна, че подобряването на условията на труд на водачите и подобряването на пътната безопасност са последните елементи, които са били взети под внимание при постигането на договореностите. По думите му това се потвърждава от задължението превозните средства да се връщат на 8 седмици, а водачите да се връщат на 4 седмици в държавата по установяване на фирмите или в държавата по адресна регистрация, като все още не е ясно дали е прието предложението на единомислещите държави, водачите сами да избират къде да прекарват почивката си. Министърът подчерта, че с последните текстове на водачите се забранява ползването на 45 часовата седмична почивка в кабините на камионите, като е прието предложението на ЕК за изграждане на охраняеми паркинги със съответните условия за почивка на водачите. „Ще предложа на министрите от групата на единомислещите, както и на тези, недоволни от едностранно наложените текстове, да представим съвместна декларация, за да бъде ясно за европейките граждани, разминаването между постигнатия резултат от триалога и инициативно заложените цели в пакет Мобилност I. Надявам се нито Съвета, нито Комисията, нито ЕП да одобрят финално подобни разпоредби“, коментира тогава Росен Желязков.

Борисов: ЕК може да предложи други правила за превозите

Европейската комисия е приела на вчерашното си заседание в Страсбург решение за изготвяне на оценка на въздействието и ако е необходимо...

Actualno.com

Етикети: